Startpagina Actueel

Cindy Rosseel: Ik hoop dat de varkensprijzen weer opleven

Landbouwleven blikt met Cindy Rosseel, varkenshouder in Heuvelland, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Wat betekende 2020?

“Professioneel werden we van een grote hoogte naar een diep dal geslingerd. Voor de varkenssector begon 2020 veelbelovend. Iedereen was optimistisch. En ook de prijzen zaten op een goed niveau en de vooruitzichten waren veelbelovend. Ook de eerste coronagolf-lockdown had nog maar weinig invloed. De vraag bleef goed en deze zomer werd er nog volop gezocht naar extra varkens. Alles zag er goed uit en er leek geen vuiltje aan de lucht. Maar toen sloeg de marktstemming volledig om. Een eerste dalend effect kwam er na de vaststelling van corona bij medewerkers en de gevolgen ervan in Duitse slachthuizen. Toen de Afrikaanse varkenspest in Duitsland uitbrak bij wilde varkens, gingen de prijs en de vraag volledig de dieperik in. Dat heeft enorm grote gevolgen.

Persoonlijk was er ook de angst om besmet te raken en het eventueel aan anderen door te geven. Gelukkig bleven we daarvan tot nu toe gespaard.

Er is daarnaast ook de grote bezorgdheid over onze 3 schoolgaande kinderen. Leerachterstand valt niet te ontkennen, vooral in heel praktijkgerichte opleidingen. Mijn beide zonen zijn van maart tot september thuis geweest en nu nog altijd is er maar tijdelijk les op de school zelf. Studeer zo maar eens af als loodgieter in een harde wereld waar je alles onmiddellijk moet kunnen.”

Wat brengt 2021?

“Professioneel hopen we dat de varkensprijzen weer zullen opleven. Door de komst van een vaccin en de hele campagne die daarop volgt, hoop ik toch dat alles weer zal aantrekken in de tweede helft van het jaar. Verder hoop ik dat alle land- en tuinbouwers meer naar waarde worden geschat en er niet te veel onverwachte, nieuwe regelgevingen komen.

Persoonlijk hoop ik verder dat we gespaard blijven van die ‘verdomde’ corona en dat we gezond blijven. Dat alles ook weer normaal wordt. Dat we kunnen samenkomen met vrienden en familie. Dat we alle uitgestelde familiefeesten kunnen vieren. Dat er weer uitgegaan kan worden, en we naar het voetbal kunnen gaan.”

LV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken