Startpagina Actueel

Bart Debussche hoopt dat het inkomen van de landbouwer vooruit gaat

Landbouwleven blikt met Bart Debussche, beleidsadviseur departement L&V, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Hoe ervaarde je 2020 ?

We begonnen 2020 enthousiast, niet beseffende hoeveel mogelijkheden we hadden om mensen te horen en te zien. Traditioneel zijn de maanden januari en februari de maanden van de studiedagen. Met grote belangstellingen hadden we nog de bloemkool-, spruitkool- en wortelstudiedagen. Met de lockdown viel alles stil, maar de land- en tuinbouwers bleven verder produceren. De contacten met mensen uit de sector vielen sterk terug. Na verloop van tijd snakten velen wel naar extra contacten. Op 1 september was de UIenKIJKdag dan ook een succes. Vele aanwezigen uitten hun tevredenheid: ze konden weer buiten komen, informatie opdoen en, weliswaar coronaproof, sectorgenoten en collega’s zien.

Wat me wel opviel, is dat iedereen vlot overweg kon met online vergaderen. In het begin was dat wat onwennig, maar zeker tijdens de tweede lockdown was dit een manier om constructief informatie uit te wisselen. Ook de webinars zijn in deze tijden schering en inslag. Velen maakten een kritische selectie. De informatie wordt letterlijk in de huiskamer gebracht en hierdoor vergroot het bereikte doelpubliek enorm.

Iedereen heeft dit jaar zich moeten terugplooien naar een kleinere leefwereld, en in die leefwereld passen blijkbaar ook lokale landbouwproducten. Dichtbij geteeld (korte keten) geeft de consumenten een gevoel van vertrouwen en dit heeft wel geleid naar een groter respect voor de sector.

Wat hoop je in 2021?

De vaccins worden klaargestoomd maar dat betekent niet direct dat 2021 een jaar wordt waar alles mogelijk is. Ook binnen het departement Landbouw en Visserij moeten we in de eerste helft van 2021 nog opteren voor de veilige onlinevergaderingen en webinars. Economisch gezien laat 2020 zijn sporen na in veel van onze sectoren en ik hoop dan ook dat het inkomen voor onze land- en tuinbouwers de goede richting kan uitgaan in het nieuwe jaar. Dit blijft voor ons een basispijler. Het respect voor onze hardwerkende producenten moet terug toenemen in het nieuwe jaar. Zo alleen kunnen we vooruit komen voor (h)eerlijk voedsel in Vlaanderen.

MV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken