Startpagina Actueel

Peter Jaeken gelooft dat 2021 een overgangsjaar wordt

Landbouwleven blikt met Peter Jaeken, secretaris-generaal Phytofar, terug op het bewogen jaar 2020, maar kijkt ook hoopvol vooruit naar 2021.

Leestijd : 2 min

Hoe ervaarde je 2020 ?

«2020 was aangekondigd als ‘Het jaar van de plantengezondheid’, maar naarmate het jaar zich doorheen de laatste nieuwjaarswensen slalomde, begon het langzaam te dagen: de insleep van ziekten en plagen speelt niet alleen een rol in de landbouw. Het coronavirus was een feit.

In februari begonnen bedrijven met vestigingen in Azië, ook in Europa al voorzorgen te nemen. De schok in maart was vooral heftig op vlak van herorganisatie binnen de bedrijven en logistiek. Een belangrijke pluim is er hier voor de Vlaamse havens, die alle cruciale stappen in de logistieke keten operationeel hielden! Dankzij het engagement van de vele gedreven werknemers en een portie gezond boerenverstand, bleven we ver weg van een wc-papierscenario.

Al vóór de pandemie, behoorden thuiswerk en teleconferenties tot het werkpakket, vooral door het fileleed en de internationale context van onze bedrijven. Maar het virus schakelde alles een versnelling hoger. Als netwerkorganisatie zijn échte bijeenkomsten met informeel contact echter heel belangrijk. Dat kan niet vervangen worden door webinaritis, ondanks de vele mooie creatieve alternatieven. 2020 was een beetje zoals watertrappelen in het zwembad: zeer vermoeiend, maar echt opschieten deed het niet. Maar alles bleef wel drijven in onze sector.”

Wat verwacht je voor 2021?

“2021 wordt een overgangsjaar. Vanwege corona gingen bepaalde tendensen viraal, met al dan niet blijvende impact. Maar globaal blijven de uitdagingen waar de sector voor staat overeind: mee vorm geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties met focus op voeding, klimaat, energie en efficiënt gebruik van grondstoffen met minimale impact op mens en omgeving. De vele strategieën die Europa uitrolde in combinatie met de half-verwerkte bankencrisis, corona en brexit, staan garant voor complexe afwegingen.

Wij hopen dat 2021 een jaar wordt van reflectie, betere samenwerking en solidariteit om de grote uitdagingen die op ons afkomen in de komende jaren efficiënt aan te pakken.”

MV

Lees ook in Actueel

Wie betaalt voor PFAS-vervuiling?

Actueel Als het van de landbouwverenigingen van Agrofront afhangt, richt de Vlaamse overheid zo snel mogelijk een PFAS-fonds op voor getroffen landbouwbedrijven. Dat blijkt uit interne communicatie naar de leden van Boerenbond dat Landbouwleven kon inzien.
Meer artikelen bekijken