Startpagina Actueel

Interne reorganisatie bij het departement Landbouw & Visserij

Op 1 juli 2017 gaat bij het Departement Landbouw en Visserij een interne reorganisatie van start, waar u als land- of tuinbouwer of visser weinig zult van merken. Het nieuwe departement bestaat dan uit 5 (in plaats van 8) afdelingen.

Leestijd : 3 min

Waar beleid en uitvoering al bij een eerdere reorganisatie in 2015 werden geïntegreerd, wordt nu vooral gekeken naar interne werklast en efficiëntie.

Een gedetailleerd overzicht van de nieuwe structuur en het organogram vindt u in de rubriek ‘Over ons’ op de website van het Departement Landbouw en Visserij.

Meer efficiëntie

Het Departement Landbouw en Visserij, geleid door secretaris-generaal Jules Van Liefferinge, trad in werking op 1 januari 2015. Dit departement was het resultaat van een integratieoefening van twee voormalige entiteiten, namelijk het Agentschap voor Landbouw en Visserij en het Departement Landbouw en Visserij. Bovendien ging deze integratie gepaard met de inbedding van de bevoegdheden die met de zesde staatshervorming werden overgeheveld naar het beleidsdomein Landbouw en Visserij. Deze bevoegdheden waren het BIRB (Belgisch Interventie en Restitutie Bureau), het landbouwrampenfonds en de pacht.

Hoewel dit nieuwe departement dus nog maar twee kaarsjes mocht uitblazen, ontstond al de noodzaak om een nieuwe structuurwijziging door te voeren. De integratie van 2015 wou vooral beleid en uitvoering/controle maximaal integreren. De nieuwe herstructurering, die op 1/7/2017 start, is vooral een gevolg van de impact van het Vlaams regeerakkoord op onze administratie. De afbouw van de wedden- en werkingskredieten, maar vooral de natuurlijke afvloei en het niet kunnen vervangen van 62 medewerkers zetten ons aan om een aantal werkmethodes aan te passen. Dit gaat onder meer over een andere aanpak van leiding geven, een wijziging in het personeelsbeleid en de keuze voor meer schaalgrootte.

Vijf nieuwe afdelingen

Het departement bestond op 1 januari 2015 nog uit 8 afdelingen. Vanaf 1 juli 2017 zullen dit er nog 5 zijn:

1) Afdeling Beleidscoördinatie en Omgeving: deze afdeling heeft als afdelingshoofd titularis Patricia De Clercq. Tijdens haar detachering is de feitelijke leiding in handen van afdelingshoofd a.i. Loes Lysens;

2) Afdeling Digitalisering en Organisatie: deze afdeling heeft als afdelingshoofd Tim Ampe, ook hoofd Betaalorgaan;

3) Afdeling Inkomenssteun: deze afdeling heeft als afdelingshoofd Jos Desmedt;

4) Afdeling Ondernemen en Ontwikkelen: deze afdeling heeft als afdelingshoofd Luc Uytdewilligen;

5) Afdeling Kennis, Kwaliteit en Visserij: deze afdeling heeft als afdelingshoofd waarnemend Gilbert Crauwels.

Daarnaast zijn 3 afdelingshoofden belast met belangrijke projectopdrachten:

1) afdelingshoofd Stéphane Desmet zal tot 1 november 2017 (op pensioenstelling) de secretaris-generaal van het departement en het hoofd van het Betaalorgaan adviseren inzake IT;

2) afdelingshoofd Johan Heyman zal tot 1 mei 2018 instaan voor het kennismanagement over de zeevisserij en de aquacultuur, omdat ook deze dienst getroffen wordt met natuurlijke uitstroom en bijhorend gevaar voor kennisverlies;

3) afdelingshoofd Dirk Van Gijseghem zal een departementaal project trekken rond Onderzoek en Innovatie, dat vertrekt van volgende vraag: Hoe moet onderzoek en innovatie zich optimaal binden en zich verhouden tot het huidige Vlaams landbouwbeleid.

Wat betekent dit voor de land- en tuinbouwer en visser?

De land- en tuinbouwer en visser krijgt nog steeds alle nodige informatie van het Departement Landbouw en Visserij. De website en communicatie worden aangepast aan de interne reorganisatie. Voor het persoonlijk beheer van de verzamelaanvraag, VLIF-dossier, bedrijfsgegevens … verandert er weinig tot niets. Het e-loket landbouw en visserij en de diensten in Brussel en de provincies blijven op dezelfde manieren bereikbaar (e-mailadres, telefoonnummer, adres).

Lees ook in Actueel

Blusschuim is mogelijke bodemverontreiniger

Veeteelt Een melkveebedrijf in de Antwerpse gemeente Stabroek werd beperkingen opgelegd nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen concentraties PFAS aantrof in het vlees. Er zouden nog 4 andere risicobedrijven zijn.
Meer artikelen bekijken