Startpagina Archief

ABS vraagt om herziening aardappelcontractvolumes

Leestijd : 2 min

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vraagt in een brief aan Belgapom om de bestaande aardappelcontracten voor dit seizoen aan te mogen passen als gevolg van de extreme omstandigheden. De organisatie hekelt het feit dat er geen overmachtsclausule is voorzien en wil dit op tafel in de toekomstige brancheorganisatie.

Slechte ervaringen

“Na de slechte ervaring waarbij de telers op het einde van het seizoen de afrekening van seizoen 2016 hebben ontvangen, namelijk de schadeloosstelling voor de niet-geleverde contractaardappelen, is er een grote ongerustheid voor de opbrengsten van de vroege en halfvroege aardappelen. Hier blijkt dat omwille van de uitzonderlijke droogte de opbrengsten sterk tegenvallen. PCA spreekt van verliezen van 20 tot 35 ton. De telers vrezen dat zij opnieuw het gelag zullen moeten betalen omdat ze terug niet de kilo’s zullen halen, ondanks de overmacht”, zo legt woordvoerder Guy Depraetere (ABS) uit.

Niet mogen beregenen

Als extra factor ziet het ABS dat velen verplicht geweest zijn om te stoppen met beregenen op straffe van boete. “Ook dit geeft aan dat de situatie zeer bijzonder is en het hier gaat over overmacht”, is de conclusie.

Overmachtsclausule

Contracten zijn bindend, maar het ABS stelt zich in de brief aan de Belgapom-voorzitter vragen bij de manier waar die tot stand komen. “We weten dat onze telers de contracten hebben getekend, maar er is geen inspraak over de contractvoorwaarden. Er is geen overmachtsclausule en de teler wordt aanzien als handelaar. Ik hoop dat we in de toekomstige brancheorganisatie aardappelen de discussie over contracten terug kunnen opnemen”, aldus Guy Depraetere.

Onduidelijkheid troef

Een concrete oplossing op korte termijn zou kunnen zijn dat gedupeerde telers de kans krijgen om het contract(volume) aan te passen a rato van de verwachte opbrengsten. “Vorig jaar is hier en daar deze correctie door bepaalde kopers toegepast. Op het terrein meldt men ons dat de kopers zich voorlopig niet uitspreken, maar ondertussen moeten de aardappelen gerooid worden”, wijst woordvoerder Depraetere op de heersende onduidelijkheid.

Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt een snelle tussenkomst en een redelijke oplossing “in het belang van onze aardappeltoekomst.”

Actueel

Einde aan de grondhonger

Edito In het debat over landbouwgrond in publiek bezit, in de rand van de expo Gentse Gronden in het STAM, kwam een pijnlijke vaststelling naar boven. Een landbouwer die vandaag zelf landbouwgrond moet kopen, kan die dure aankoop maar moeilijk terugverdienen op het aangekochte terrein.
Voir plus d'articles
Meest gelezen