Startpagina Edito

Einde aan de grondhonger

In het debat over landbouwgrond in publiek bezit, in de rand van de expo Gentse Gronden in het STAM, kwam een pijnlijke vaststelling naar boven. Een landbouwer die vandaag zelf landbouwgrond moet kopen, kan die dure aankoop maar moeilijk terugverdienen op het aangekochte terrein.

Het oplopende verschil tussen de investering in grond en wat er op die grond verdiend kan worden, ligt op het kruispunt van 2 oorzaken. De winst die op akkers en weiden te halen valt, wordt bepaald door de wereldmarkt. Op enkele gunstige of ongunstige schommelingen na volgen die wereldprijzen nauwelijks de inflatie en blijven die relatief laag, toch voor de boer die levert.

De tweede oorzaak ligt in Vlaanderen. De prijs van landbouwgrond stijgt elk jaar, omdat er heel wat gegadigden voor zijn. Naast...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken