Startpagina Economie

Oekraïens landbouwminister Leshenko: “Help ons, landbouw is onze belangrijkste sector”

Oekraïens landbouwminister Roman Leshenko kreeg deze week in het Europees Parlement de kans om te spreken namens de Oekraïense bevolking, en zeker de landbouwers. Hij kreeg de kans om te zeggen hoe Europa kan helpen.

Leestijd : 4 min

“Er is oorlog in Europa. Wij, Oekraïne, de graanschuur in Europa, werd aangevallen, waardoor de voedselveiligheid in gevaar is gebracht. Er zijn berichten dat Rusland door wil stoten naar andere Europese landen. Dat kunnen zelfs hoofdsteden zijn waar Rusland al eerder geweest is. We zien vandaag een enorm probleem voor heel de wereld. Vandaag is het zo dat er een situatie gecreëerd wordt waarbij Rusland een tragedie veroorzaakt voor miljoenen mensen in het centrale hart van Europa. Dat merk je als je kijkt naar de winkels, de horeca, en de prijzen in het algemeen. En we zien dat de situatie snel verandert.

Oekraïne levert voedsel aan optimale kwaliteit aan Europese markten: vlees, melk, zonnebloemolie,… Alles wat nodig is voor stabiele ontwikkeling. Dat speelt niet alleen in de Europese landen, maar ook in andere landen in het Midden-Oosten, Egypte. Daar zijn mensen aan het nadenken waar men zonnebloemolie en granen vandaan te halen voor de volgende maanden. Stop de samenwerking met Rusland; hun inkomsten financieren de oorlog.

Voedseltekorten

We zien ook tekorten op voedselgebied. We zien problemen in Jemen, Tunesië,… Men hangt af van voedsel en dus ook van voedselondersteuning door Oekraïne; tot voor kort konden we voldoen aan onze getekende contracten en leveren aan de wereld: 12 miljoen ton granen, enorme hoeveelheden zonnebloemolie,… Wij waren in staat te leveren aan de hele wereld. 80% van onze productie wordt uitgevoerd via onze havens, maar die zijn geblokkeerd, de toegang is onmogelijk. 400 miljoen mensen in de hele wereld eten voedsel uit Oekraïne, zij komen in ernstige problemen. Het is nog steeds hetzelfde verhaal als de grote hongersnood in Oekraïne in de jaren 30 van de vorige eeuw. Rusland heeft zijn eigen voedseluitvoer ingeperkt, maar exporteert de hongersnood naar de hele wereld. Dat zullen we op korter termijn zien.

Beschermen eigen bevolking

Vandaag heeft Oekraïne geen enkele keuze: we moeten onze uitvoer beperken ten behoeve van de burgers, we weten niet wanneer we kunnen beginnen met onze landbouwactiviteiten. Kunstmest wordt niet uitgevoerd want we moeten onze eigen landbouwproductie zoveel mogelijk in stand proberen te houden.

Moedige boeren

Moedige boeren starten met de inzaai waar men kan, terwijl er bommen vallen in gevaarlijke bezette gebieden, en waar mijnen liggen. Ze lopen het risico te sterven. Vele boeren zijn nu ook aan het vechten in het leger. We willen inzaaien voor onszelf, Europa maar ook voor de wereld. We begrijpen onze verantwoordelijkheid in deze.

We roepen alle bedrijven, zoals BASF en Bayer op om de Oekraïense boeren chemische stoffen te leveren. En ons ministerie kan de gedoneerde chemische stoffen doorhevelen naar de boeren. Bureaucratie en beperkingen zijn weggewerkt. Wij passen de hele logistieke keten aan en zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat het inzaaiseizoen plaats kan vinden.

Hulp van EU nodig

We vragen hulp aan de EU. We behoren ertoe. De Europese waarden zijn de hoogste waarden die door ons gedeeld worden en waar we voor vechten. Onze havens zijn vernietigd of afgezet. Ook graanopslagloodsen worden vernietigd. De luchtruimte boven Oekraïne is gesloten.

De spoorwegen kunnen slechts een gedeelte van de ladingen die er normaal zijn vervoeren. Nu moeten we vooral mensen evacueren, en de spoorwegen kunnen de boeren niet bijstaan. We weten dat de mensen het belangrijkste zijn. Elke dag worden duizenden mensen gered uit bezette steden. En dat is al heel ingewikkeld.

Wat dat betreft is het zo dat het ministerie van infrastructuur zich gericht heeft tot de Europese Commissie met het initiatief om het vergunningsstelstel te schrappen voor internationaal vervoer over de wegen voor een tijdelijke periode, voor zolang de noodwetgeving geldt, tijdens en ook na de oorlog. Ondersteun ons hiervoor.

Verstoring wereldwijd voedselsysteem

We moeten alles op alles zetten om een orkaan van honger te vermijden. De volledige verstoring van het wereldwijde voedselsysteem, ik vraag voor een groene corridor, voor vervoer via schepen zodat we gemakkelijker kunnen uitvoeren naar Afrikaanse landen en het Midden-Oosten.

Laten we denken aan onze toekomst, dat onze kinderen die het land moesten verlaten, dat die Europese universiteiten kunnen opzoeken. Vaak gaat het om kinderen van boeren die specifiek onderwijs moeten volgen zodat we ons land weer kunnen opbouwen na de overwinning.

Beste vrienden, we moeten de oorlog stoppen. Geeft u ons de kans om onze bijdrage te blijven leveren aan de voedselveiligheid, en de mogelijkheid om zaden, materialen en brandstoffen in te voeren. We moeten snel en soepel optreden zonder bureaucratie. We moeten winnen. Vandaag is landbouw voor de Oekraïense economie de belangrijkste sector, dat is de sector die mensen banen geeft om zo op de toekomst te richten.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Economie

Europese melkaanvoer komt moeilijk op gang in 2024

Economie De slechte weersverwachtingen doen momenteel niet veel goeds vermoeden voor de Europese melkproductie. Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 17 april met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten.
Meer artikelen bekijken