Startpagina Bedrijfsnieuws

Eerste rupstractor met cvt-transmissie

Case IH introduceerde deze zomer op zijn Quadtrac rupstractor een continu variabele transmissie. Voordelen zoals een betere brandstofefficiëntie en bedieningsgemak worden nu geïntroduceerd in het hoogste marktsegment én bij een rupstractor met knikbesturing. De Quadtrac CVX-serie telt nu drie modellen, naast de vijf powershiftversies.

Leestijd : 3 min

De nieuwe CVXDrive-transmissie biedt de voordelen dat hij traploos van stilstand tot 40 km/u gaat en dat hij op een vast ingestelde snelheid of motortoerental kan werken, dankzij een software voor automatisch productiviteitsmanagement die het beheer van motor en transmissie op elkaar afstemt.

“Op het piekvermogen van 613 pk biedt de 540 CVX, het vlaggenschip van de Quadtrac CVX-serie, het hoogst mogelijke vermogen voor een CVT-tractor”, klinkt het bij Case IH. De andere modellen van de serie zijn de Quadtrac 500 CVX en de Quadtrac 470 CVX, die respectievelijk een maximaal uitgangsvermogen van 558 pk en 525 pk hebben.

Case IH Quadtrac CVX-tractoren worden aangedreven door elektronisch geregelde 12,9-liter Cursor 13 zes-cilinder motoren van zusteronderneming FPT Industrial, met een eentraps turbocompressor op de twee kleinere tractoren en een tweetraps turbocompressor op het model 540. Op deze tractor levert de kleinere turbocompressor een lage tpm-reactiviteit, terwijl de tweede, grotere unit bij hoge toerentallen de maximale boost levert. Elke turbocompressor heeft zijn eigen koelsysteem voor een 30 procent snellere respons onder belasting.

De motoren voldoen aan de emissievoorschriften van Stage IV dankzij het gebruik van het Hi-eSCR-systeem van Case IH, dat er ook voor zorgt dat de brandstofefficiëntie optimaal is. De tractor heeft een dieseltank van 1.230 liter en een tank voor DEF (AdBlue) met een inhoud van 322 liter.

CVT

Er werd tot op heden nog nooit een continu variabele transmissie in een rupstractor met knikbesturing gebouwd. De CVXDrive-transmissie van de Quadtrac-modellen 470, 500 en 540 CVX biedt een groot aantal voordelen, waaronder bedieningsgemak, met name voor onervaren bestuurders, snellere acceleratie tot veld- of wegsnelheid, minder vermoeidheid van de bestuurder, volle beschikbaarheid van het vermogen bij lage rijsnelheden voor speciale toepassingen/werktuigen en beschikbaarheid van volledig hydraulisch debiet bij lage rijsnelheden, voor toepassingen als boren/planten.

De CVX gaat traploos van 0-40 km/u, en van 0-18 km/u in achteruitversnelling, en biedt de mogelijkheid tot opslag van drie instelbare doelsnelheden van 0 km/u tot 40 km/u, regelbaar via het duimwiel en de knoppen op de Multicontroller.

Rijpedaal

In plaats van het gaspedaal dat we aantreffen op Quadtrac-tractoren met powershift-transmissie, zijn de Quadtrac CVX-modellen uitgerust met een rijpedaal. In de automatische modus werkt het voetpedaal als een echt rijpedaal, waarmee de rijsnelheid van de tractor wordt geregeld. In de handbediende modus werkt het voetpedaal als een gewoon gaspedaal.

Het dubbele handgas Eco Drive biedt de mogelijkheid om het minimale en maximale motortoerental in te stellen, om de efficiëntie te maximaliseren en het brandstofverbruik tot het minimum te beperken, en wordt ook gebruikt om de 'droop'-functie van de motor in te stellen; deze functie bepaalt tot welk motortoerental er onder belasting mag worden gezakt.

De tractor kan tijdelijk worden gestopt – bijvoorbeeld op kruisingen – door alleen het rempedaal te gebruiken, waarbij de tractor na het loslaten van het rempedaal terugkeert naar de eerdere snelheid.

Cabine

Terwijl de beproefde Surveyor-cabine die op de Quadtrac CVX-tractoren is gemonteerd reeds welbekend is, zijn de machines met CVX Drive-transmissie daarnaast standaard ook van een aantal nieuwe kenmerken voorzien. De Multicontroller-armleuning is enigszins herzien, met een dubbel handgas voor minimum/maximum snelheidsinstellingen, en de Multicontroller-joystick is aangepast om de bediening van de CVX-transmissie te vereenvoudigen. De gegevens met betrekking tot de transmissie worden weergegeven in het Case IH display op de rechter A-stijl.

T.D.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken