Startpagina Actueel

"Graandeal is essentieel voor de mondiale voedselzekerheid"

"De graandeal is essentieel voor de mondiale voedselzekerheid", zo zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres maandag, in de marge van de G20-top. Het akkoord, waarmee Oekraïens graan de havens van het door oorlog geteisterde land mag verlaten, loopt deze week af.

Leestijd : 1 min

Guterres: "De graandeal voor de Zwarte Zee en de inspanningen om ervoor te zorgen dat Oekraïens voedsel en meststoffen naar de wereldmarkten kunnen stromen, is essentieel voor de wereldwijde voedselzekerheid", waarschuwde de heer Guterres tijdens een persconferentie voorafgaand aan de G20-top op het Indonesische eiland Bali, waarbij hij opriep tot "dringende actie om hongersnood en honger op een groeiend aantal plaatsen in de wereld af te wenden".

Het akkoord loopt op 19 november af. Sinds 1 augustus konden dankzij de deal 10 miljoen ton graan en andere landbouwproducten geëxporteerd worden, een verlichting van de wereldwijde voedselcrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.

Belga

Lees ook in Actueel

Consortium ontwikkelt vaccin tegen AVP

Varkens Het Spaanse farmaceutische bedrijf Hipra leidt een consortium met een tiental partners om een vaccin te ontwikkelen tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP), zowel voor commerciële varkens als voor wilde everzwijnen.
Meer artikelen bekijken