Startpagina Veeteelt

Kernkabinet plant nachtelijke vergadering

De kern van de Vlaamse regering komt deze avond samen over het stikstofdossier. Dat wordt off the record bevestigd bij 2 regeringspartijen. De kabinetsmedewerkers hebben de opdracht gekregen zich voor te bereiden op een nachtelijke vergadering.

Leestijd : 2 min

Maandag 27 februari werden de hele dag bilaterale meetings georganiseerd tussen de Vlaamse ministers. Ook vandaag (28 februari) gaat die werkwijze nog door, pas 's avonds komt er een kernkabinet. Volgens verschillende betrokkenen bestaat er een kans dat er in de loop van de nacht een akkoord zou worden bereikt.

Geen KDW?

Partij cd&v blijft er wel op hameren om geen kritische depositiewaarden (KDW) in het stikstofdecreet op te nemen. Dat is de hoeveelheid stikstof die een habitat kan slikken voor de natuurkwaliteit er op achteruit gaat. Bij een betrokkene is echter te horen dat de inschrijving van de KDW in het decreet nog nooit echt in een voorstel heeft gestaan.

‘Rode’ en ‘donkeroranje’ bedrijven onder de loep

Ook voor de piekbelasters zou er een voorstel op tafel liggen. Het gaat om de lijst van zogenaamde rode landbouwbedrijven die moeten sluiten. Die lijst zou oorspronkelijk worden samengesteld op basis van gegevens uit 2015, maar dat is van de baan. Er komt een nieuwe lijst op basis van actuele uitstootgegevens. Voor cd&v mogen bedrijven die nu voor het eerst op de lijst terechtkomen geen sluitingsbevel krijgen. Een mogelijke oplossing zou hier kunnen bestaan in reconversie, bijvoorbeeld naar natuurbeheer met een verdienmodel, is te horen bij een andere partij.

Voor de 'donkeroranje' landbouwbedrijven komt er een uitkoopregeling, die nu ook zou worden opengesteld naar bedrijven met minder impact. De partij cd&v vraagt daarnaast dat het Antwerpse 'Taxandria' geen nieuw Nationaal Park wordt. Dat zou echter niet aan bod kunnen komen in deze discussie, omdat de jury zich nog moet uitspreken over de kandidaat-Nationaal Parken. De regering beslist pas later dit jaar.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken