Startpagina Bedrijfsnieuws

Limagrain opent nieuwe vestiging in Kluisbergen

Zaaizaadbedrijf Limagrain opende zopas zijn nieuwe vestiging in Kluisbergen. Op 1 juni knipte burgemeester Philippe Willequet het lint officieel door en enkele dagen later kwam ook minister van landbouw Jo Brouns de nieuwe site verkennen.

Leestijd : 3 min

De nieuwe site van 5.000 m² staat op een terrein van 10.000 m² aan de Avelgemstraat, waar vroeger de elektriciteitscentrale van Ruien stond.

Limagrain Belgium omvat 35 werknemers. De meeste daarvan werken in of vanuit Kluisbergen. Daarnaast zijn er nog tientallen chauffeurs van logistieke partner Van Mieghem die specifiek voor Limagrain ingezet worden.

“De nieuwbouw biedt meer comfort, mogelijkheden en veiligheid dan de vorige locatie, dankzij de hoogte van 12 m, een logische organisatie en een betere stofafzuiging. Op het dak liggen 1.078 zonnepanelen en het gebouw heeft een warmtepomp”, vertelt Wannes Dermaut, country manager van Limagrain.

Gras en bloemen

Deze vestiging van Limagrain beschikt over 2 menginstallaties, 2 installaties voor het opzakken van zaden en een nieuwe palletiseermachine. In Kluisbergen mengt Limagrain de veldbloemenmengsels, gazonzaden, tientallen groenvoedermengsels (gras met klaver, gras met vlinderbloemigen, …) en mengsels voor groenbedekking. Zaden voor granen, suikerbieten, maïs, zonnebloemen, koolzaad of andere producten van de groep worden niet in Kluisbergen gemengd of verpakt.

“Limagrain is een coöperatief bedrijf van 1.300 Franse landbouwers. Het is met een omzet van meer dan 2 miljard euro wereldwijd het vierde grootste zaaizadenbedrijf”, duidt Jonathan Tann van Limagrain.

“Als bedrijf wil Limagrain inspelen op de klimaatverandering, met zaden van gewassen die beter de hitte en droogte kunnen weerstaan. We proberen ook een antwoord te geven op de kritiek op overzeese soja met teelten die in Europa een alternatief kunnen bieden. Door gewassen resistenter te maken tegen steeds meer ziektes kan het fytogebruik verminderen”, stelt Thomas Truyen, marketing en communicatiemanager van Limagrain Belgium.

Onderzoek en ontwikkeling

Wereldwijd heeft Limagrain 61 onderzoekstations en een duizendtal werknemers die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling (veredeling, genotyperen, …). Elk jaar gaat meer dan 10% van de omzet naar onderzoek en ontwikkeling. Als resultaat brengt het bedrijf elk jaar afgerond 200 nieuwe rassen op de markt.

Van de 61 onderzoekstations zijn er 27 in Europa. Die spitsen zich toe op maïs, zonnebloemen, tarwe, gerst, eiwitgewassen en koolzaad. Specifiek voor Europa komen per jaar 80 nieuwe rassen op de markt.

Rilland en Tiegem

“Eén van de belangrijkste onderzoeksstations van Limagrain is gevestigd in Rilland, net over de grens van België met Nederland, waar onder meer tarwe en maïs centraal staan. Die worden getest in omstandigheden die identiek zijn als die in België.

Limagrain heeft ook nog een onderzoeksstation in Tiegem, aan de andere kant van de Schelde als je het bekijkt vanuit de nieuwe vestiging in Kluisbergen. Daar worden alle rassen gescreend die specifiek voor de Belgische markt worden ontwikkeld.

Satellieten volgen de maïs

In 2024 introduceert Limagrain in ons land Agrility, een platform waarmee maïsvelden met de satelliet kunnen worden gevolgd, voor wie zaait op gps. Samen met gegevens over de bodem kan dan een advies komen om bijvoorbeeld dikker te zaaien, wat het beste moment is voor bladbemesting of beregening. De toepassing helpt ook om al tijdens de groei het opbrengstvolume te schatten of het ideale oogstmoment te bepalen.

FVDL

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken