Startpagina Economie

Oorlog en droogte bepalen de voedermarkten

De spanningen in het oorlogsgebied in Oekraïne, alsook het opblazen van de stuwdam nabij Cherson, hebben een effect op de markten. Daarnaast beïnvloedt de droogte in heel wat teeltregio’s de opbrengstvoorspellingen en dus ook de marken.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 21 tot 23 (22 mei - 11 juni).

Europa verwacht goede koolzaadoogst

De prijs van koolzaad in Europa dook begin week 22 onder de 385 euro/ton, om vervolgens vanaf 1 juni terug te stijgen boven 420 euro/ton. Beyers: “De aantrekkelijke prijs maakt het verbruik hoger.” Koolzaadolie wordt in Rotterdam nog onder palm verhandeld.

Raapzaadschroot is door de ruime vraag en wat gedaalde productie door onderhoud bij crushers eerder krap voor directe levering. De afzet van raapolie, waarvoor raapzaad vooral wordt gecrusht, is zwak door tegenvallende vraag naar biodiesel.

Vanuit Australië verwacht men voor het aankomende El Niño-seizoen 41% minder koolzaad tegenover de vorige recordoogst. In Europa is er echter een goede nieuwe oogst in aantocht om dat te compenseren.

Veel verkoop van sojameel in VS

Nu de inzaai van soja grotendeels achter de rug is, keek de markt begin juni uit naar het eerstvolgende United States Department of Agriculture (USDA)-rapport. Momenteel worden er geen grote aanpassingen in het areaal verwacht.

“In week 22 is er veel sojameel verkocht in de Verenigde Staten (VS)”, aldus Raf Beyers. “De gedaalde prijs zorgde voor de derde hoogste exportweek van het jaar. Door de Argentijnse droogte gaan meer kopers in de VS hun sojameel inkopen. De EUR/USD-koers blijft rond 1,07 dansen. De weersomstandigheden beheersen de sojamarkt nu het in de Amerikaanse Soybean Belt droog blijft.”

Tarweprijs gaat terug opwaarts

In het begin van week 22 kende tarwe zijn voorlopig dieptepunt met een prijs richting 215 euro/ton. Beyers: “Op dat moment woog de recessievrees op de grondstoffenmarkten. Sinds de start van juni stijgt de tarweprijs echter terug. Bij de start van week 23 zagen we stevige prijsstijgingen tot terug boven 230 euro/ton. Partijen zoals Saoedi-Arabië kwamen terug aankopen doen, wat de prijs mee stuwde.”

De registraties van vrachtschepen die over de Zwarte Zee moeten voor de graancorridor verlopen heel moeizaam. Sinds 1 juni zijn er heel weinig schepen in of uit de corridor gegaan. Geopolitieke en klimatologische risico’s steunen ook de prijs. Het opblazen van de grote stuwdam in de regio Cherson in Oekraïne zet de spanning in de belangrijke graanregio op scherp.

Zware regenval in de belangrijkste tarweregio van China kan de kwaliteit aantasten. Voor deze regenval was de verwachting goed tot zeer goed voor de tarweoogst. Daarnaast verwacht men door het El Niño-effect in Australië 34% minder tarwe tegenover het record van vorig seizoen. “Recente signalen lijken er dus op te wijzen dat we voorlopig de laatste prijsdip in week 22 hebben gezien”, verwacht Raf Beyers.

Maïsprijs volgt tarweprijs

Maïs danst mee met tarwe. “Begin week 22 zagen we ook bij maïs het voorlopige dieptepunt, met een prijs richting 211 euro/ton, om begin juni en vooral begin week 23 terug boven 225 euro/ton te stijgen. De oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland houden de markten terug meer en meer in hun greep. De droge omstandigheden in Amerika werden voor de inzaai eerst als ideaal beschouwd, maar in de maïsgebieden wordt nu wel een uitbreiding van de droogte verwacht. Dit doet volgers twijfelen aan de recordopbrengstdoelstelling die het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE)-rapport aankondigde. Benieuwd of men in het volgende WASDE-rapport deze verwachting zal herhalen. Spanje zal meer maïs gaan invoeren omwille van tegenvallende maïsopbrengsten. China annuleerde de voorbije weken nog meerdere importcontracten. Men verwacht de Chinezen echter terug op de markt door de late regens die het graangebied daar teisteren.

In onze contreien gebeurde voorlopig nog niets onomkeerbaar met de huidige droge, zonnige en winderige weersomstandigheden, maar lang mag dat toch niet meer duren...”, aldus nog Beyers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken