Startpagina Economie

Hongarije heft prijsremmers voor levensmiddelen op

De Hongaarse regering heft op 1 augustus de prijsremmers op die de voorbije 16 maanden van kracht waren voor verschillende levensmiddelen. Dat heeft Gergely Gulyas, de kabinetschef van de Hongaarse premier Viktor Orban, bekendgemaakt in Boedapest.

Leestijd : 1 min

De inflatie, waartegen de prijsremmers ingevoerd werden, daalt gestaag, klinkt het. De regering van Orban had in februari vorig jaar wegens de hoge inflatie de prijzen voor onder meer suiker, bakolie en kipfilet op het niveau van oktober 2021 bevroren. Nadien volgden ook nog prijsremmers op eieren en aardappelen.

Hongarije is wat inflatie betreft al maanden koploper in de Europese Unie. In mei kwam de inflatie er uit op 21,9%, waar het EU-gemiddelde 7,1% bedroeg.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken