Startpagina Economie

Amerikaanse maïs en soja hebben behoefte aan regen

De droogte in de Verenigde Staten heeft vooral een grote impact op de conditie van maïs en soja. Deze toestand maakt de markten nerveus. 

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 24 en 25 (12-25 juni).

Tarweprijs stijgt

De prijsstijging van tarwe sinds 1 juni blijft doorgaan. Russische tarwe stijgt wel minder dan Europese en Amerikaanse, wat deze competitief maakt.

“De Verenigde Naties (VN) maken zich zorgen over de graancorridor en schatten in dat Rusland deze niet zal verlengen”, aldus Raf Beyers. “Ondertussen voert Oekraïne strijd om haar landbouwbelangen binnen de Europese Unie (EU) te beschermen. Zo vindt Oekraïne dat de extra steun voor de Poolse boeren in ruil voor het openhouden van de graanstromen vanuit Oekraïne door Polen in strijd is met de internationale World Trade Organization (WTO)-regels.”

De komende 2 weken komen er nog negatieve aanpassingen van Europese oogstschattingen. De hoop op regen in Europa zal het opbrengstverlies kunnen beperken. Voorlopig zijn de opbrengstschattingen van Europese tarwe met 1% verlaagd. De tarweprijs ging zo op een week tijd bijna 8% hoger en tegenover een maand geleden +13%.

Maïs lijdt onder droogte

De droogte in de Corn Belt van de Verenigde Staten (VS) zet de markt in vuur en vlam. Vooral maïs en soja hebben last van die extreme omstandigheden. De conditie van de Amerikaanse maïs is daardoor op een week tijd stevig gedaald. Deze viel terug tot nog maar 55% goed/uitstekend. Enkel 1988 en 1992 waren slechter op dit moment van het jaar. Zelf het rampjaar 2012 was zelfs nog beter, maar toen was juli extreem droog.

Het weerfenomeen El Niño zou voor het noordelijk halfrond voor meer regen moeten zorgen tijdens de zomer, maar de hoop heeft plaats gemaakt voor bezorgdheid. Ook de fondsen hebben oog voor de droogte in Amerika, hun koopgedrag viel op. De vraag vanuit China naar maïs blijft nog een groot vraagteken. Op korte termijn verwacht men een verdere stijging van de prijs. Maïs noteerde op een week tijd 6% hoger en ten opzichte van voorbije maand zelfs bijna +15%.

Prijsstijging raapzaad

Raapzaad ging sinds begin juni van 386 euro naar 473 euro/ton half juni. Dat is dus een heel stevige prijsstijging. Na de prijspiek van half juni verloren de plantaardige oliën terrein, na een dalende aankondiging van biobrandstoffenmandaat voor de komende jaren in de VS.

De oude oogst raapschroot is momenteel zodanig schaars dat de prijzen stegen. De vraag is of de komst van de nieuwe oogst uiteindelijk voor extra druk zal zorgen. In West-Europa wordt een grote oogst verwacht, niet alleen door het groter areaal, maar ook door hoge opbrengsten. Wat Canada betreft, is het koffiedik kijken. Het verbruik van raapzaadschroot is al enkele jaren stijgend, geholpen door dure soja en hogere melkprijzen.

Droogte in VS heeft impact op soja

“Na de sojabonenprijs schiet nu ook de sojaschrootprijs omhoog door de droogtezorgen in de VS”, aldus Raf Beyers. “Voor soja zit de kritische groeifase echter later dan bij maïs. Vooral augustus moet genoeg regen geven voor soja. Al meer dan 51% van het soja-areaal in de VS bevindt zich in droogte, vorig jaar was dat 9%. Deze week kreeg Illinois een crop conditie score van nog maar 33% goed/uitstekend. Deze crop condities zijn de laagste sinds 1988. Deze situatie verhit de markten. Er is dus dringend regen nodig om de gemoederen te bedaren.

De lage sojastocks zijn gevoelig voor droogtenieuws. Het kan de prijs snel omhoog doen schieten. Het is nog ver weg, maar moest de oogst in de VS tegenvallen, dan wordt de komende winter potentieel weer heel krap.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken