Startpagina Bedrijfsnieuws

Certis-Belchim: “We willen op lange termijn nog aardappelen kweken”

De focus op de proefvelden in Londerzeel lag onmiskenbaar op de toekomst. “Het gaat niet om de verkoop van gewasbescherming, het gaat om efficiënte oplossingen bieden”, verklaart technisch adviseur David Dermaut de visie en missie van Certis Belchim. In de aardappelen lag traditiegetrouw een breed scala aan proeven. Zowel onkruidbestrijding, het belang van een Crown SL-toepassing als een correcte pootgoedbehandeling kwamen aan bod. Ook het nut van Lentagran 45 WP in de luzerneteelt werd duidelijk in het veld.

Leestijd : 4 min

D e fusie van Certis Europe en Belchim Crop Protection tot Certis Belchim in 2022 heeft het gewasbeschermingsbedrijf geen windeieren gelegd. “Samen sta je sterker. Door de fusie hebben we een groter productenpakket, en beslaan we veel meer teelten. We bleken erg complementair”, vertelt communicatieverantwoordelijke Maud Buggenhout. Op die manier staat Certis Belchim goed in de markt. “We willen oplossingen bieden”, klinkt het nog. En dat is nodig. De aardappelteler bijvoorbeeld leeft immers in uitdagende tijden. Certis Belchim wil oplossingen bieden op het vlak van onder andere onkruid- en ziektebestrijding.

Opslag vermijden en beter bewaren

Als eerste product stelt Certis Belchim Crown SL (maleïne hydrazide) voor. “Vóór het wegvallen van CIPC was het voornaamste doel van Crown SL om opslagplanten in vervolgteelten te vermijden, maar het heeft nog veel meer voordelen. Zo zorgt het ervoor dat de aardappelen in de bewaring minder snel kiemlustig worden en is het de eerste stap om interne kieming te voorkomen. Daarnaast zorgt het voor knollen met goede kwaliteit, het vermindert de kans op doorwas en bevordert de uniformiteit van de knollen”, vertelt technisch adviseur David Dermaut.

In de proefvelden werd de werking van Crown SL duidelijk bij de aardappelrassen Fontane, Innovator en Milva. In het algemeen werd bij de behandelde percelen weinig opslagplanten gevonden. “Enkel bij Innovator was er wat te bespeuren, maar dat ras is sowieso wat gevoeliger”, geeft Dermaut nog mee. Voor de industrie is Crown SL bovendien zeer welkom. “Interne kieming is in de frietindustrie een groot probleem. Dit kan goed worden aangepakt met Crown SL.”

600 l vaten met CTS

Crown SL moet toegepast worden in een dosis van 11 l per ha. Dat is een grote hoeveelheid. Het product wordt dan ook onder andere geleverd in IBC-verpakkingen van 600 l. Om puntvervuiling te vermijden wordt er met een closed transfer system (CTS) gewerkt. Hiervoor werkte Certis Belchim samen met Kreglinger, de producent van Crown SL.

Om puntvervuiling te vermijden bij het gebruik van Crown SL, wordt er met een ‘closed transfer system’ (CTS) gewerkt.
Om puntvervuiling te vermijden bij het gebruik van Crown SL, wordt er met een ‘closed transfer system’ (CTS) gewerkt. - Foto: MV

Door middel van een slang kan het vat aangesloten worden met de sproeier. “Op die manier komt de landbouwer niet in contact met het product”, vertelt Dermaut. Een ander voordeel is dat het systeem gekoppeld is met een digitale meter. Zo kan het product beter gedoseerd worden. Als het volledige vat opgebruikt is, kan het gerecycleerd worden.

Rhizoctonia en zilverschurft aanpakken

Op de proefvelden werd ook een proef ingericht om rhizoctonia te aan te pakken. De behandelingen gebeuren voor het planten. “Een deel van het perceel werd niet behandeld, een ander deel wel. En dat deden we met producten die flutolanil bevatten: Monarch, Symphonie en Flim”, vertelt Dermaut. Flim bevat ook imazalil en werkt eveneens tegen zilverschurft. Het is de bedoeling om dit product vanaf de winterperiode toe te passen tot 1 maand voor het planten, om fytotox te vermijden. “Een tijdige behandeling is hier zeker cruciaal”, klinkt het nog. “De behandelde objecten toonden een egalere opkomst van de aardappelen dan de onbehandelde.”

Onkruidbestrijding

Jaarlijks worden op de proefvelden verschillende actieve stoffen met elkaar vergeleken op diverse onkruiden, zoals zwarte nachtschade, doornappel en melganzevoet. Op het ene veld werden de actieve stoffen solo met elkaar vergeleken, op het andere veld werden deze actieve stoffen gecombineerd met Proman, met actieve stof metobromuron. “Proman geeft vaak een meerwaarde op de werking. Soms is 1 + 1 = 3. Het geef een goede synergie”, vertelt Dermaut.

Dat bleek ook in het veld. Metribuzin heeft een goede werking op doornappel, maar zorgde niet voor een bestrijding van 100%. Samen met Proman was er geen doornappel meer te bekennen. Op de gevestigde waarde aclonifen tegen melganzevoet was ook een duidelijke meerwaarde te zien van de combinatie met Proman. Centium gecombineerd met Proman gaf ook een duidelijk synergie, onder andere tegen kamille en zwarte nachtschade.

“Sommige rassen zijn gevoelig voor metribuzin, dat aanwezig is in bijvoorbeeld Sencor. Als je geen metribuzin kunt opnemen in het spuitschema, dan moet je zeker Proman gebruiken”, klinkt het afsluitend.

Onkruid in luzerne

Omdat luzerne een gewas is dat in de toekomst zijn meerwaarde nog zal betekenen, omdat het bestand is tegen droogte en eiwitrijk is, is het nuttig om te bekijken hoe men onkruidbestrijding in deze kleine teelt moet aanpakken. Certis Belchim stelt voor dit doel pyridaat in Lentagran 45 WP voor. Het werkt selectief en efficiënt tegen onkruiden.

In de proefvelden werd voor een complete onkruidbestrijding in luzerne de combinatie van Lentagran 45 WP met Corum en Dash gebruikt. In de praktijk zal de dosering van de verschillende middelen afhankelijk zijn van verschillende factoren. De grootte van het gewas en de dikte van de waslaag bepalen mee de selectiviteit van de luzerne.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken