Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe suikersilo helpt Iscal om klimaatneutraal te worden

Iscal Sugar heeft het ambitieuze doel om tegen 2030 het eerste Europese suikerbedrijf te worden dat koolstofneutraal is. De nieuwe opslagsilo van 80.000 ton past in dat kader.

Leestijd : 3 min

Ter gelegenheid van hun respectievelijke 30e en 20e verjaardag vierden de suikerfabriek van Fontenoy en de Iscal Sugar Group dit met een groot cadeau en prominente gasten. Op 26 juni werd de nieuwe suikeropslag officieel ingewijd in aanwezigheid van premier Alexander De Croo, minister-president van Wallonië Elio Di Rupo, federale minister van Landbouw David Clarinval en burgemeester van Antoing Bernard Bauwens.

Een investering van 30 miljoen euro

De suikerfabriek van Fontenoy ontvangt elk jaar 1,2 miljoen ton bieten, waaruit 200.000 ton suiker wordt geproduceerd. Het terrein had echter slechts 2 opslagsilo's, een van 6.000 ton en een van 40.000 ton. De op één na grootste suikerproducent van België kampte daardoor met een capaciteitsprobleem dat van invloed was op de productie- en onderhoudsprocessen.

Er werd besloten om te investeren. Als onderdeel van een moderniseringsplan van 40 miljoen euro werd bijna drie kwart van de middelen besteed aan de bouw van een nieuwe opslagsilo met een capaciteit van 80.000 ton suiker. Deze zal operationeel zijn aan het begin van het seizoen 2023 en het productieproces vergemakkelijken.

De bouw van de nieuwe opslagsilo starttein zomer2021 en zal klaar zijn voor de bietencampagne van 2023.
De bouw van de nieuwe opslagsilo starttein zomer2021 en zal klaar zijn voor de bietencampagne van 2023. - Foto: JV

Tot nu toe verliep het suikerproductieproces in 2 fasen, onderbroken door een onderhoudsperiode van januari tot maart. Deze periode werd gebruikt voor de gebruikelijke herstelwerkzaamheden, maar ook om suiker af te voeren om zo ruimte te maken in de silo's. “Vanaf nu zullen de werkzaamheden van september tot februari doorlopen, zonder dat de fabriek hoeft gestopt en opnieuw heropgestart te worden, wat erg energie-intensief is”, aldus Jérôme Lippen, CEO van Finasucre, de holding die Iscal Sugar bezit.

50.000 km bespaard

“Door de suikeropslag te centraliseren in Fontenoy vermijden we het transport ervan per vrachtwagen naar onze locatie in Frasnes-lez-Anvaing”, voegt hij eraan toe. Dit bespaart duizenden ritten, goed voor 50.000 km per jaar. Dit zal enerzijds resulteren in een aanzienlijke vermindering van de ecologische voetafdruk. Anderzijds kan Frasnes-lez-Anvaing zich concentreren op zijn specialiteit: de productie van poedersuiker.

De uitbreiding van de opslagcapaciteit zal ook ten goede komen aan de landbouwers. De suiker kan worden opgeslagen en op de markt worden gebracht tijdens periodes met gunstige prijzen, wat zich vertaalt in een hogere bietenprijs voor voor de telers.

Maar als Iscal Sugar tegen 2030 de eerste koolstofneutrale suikerproducent van Europa wil worden, is de nieuwe silo niet voldoende om het gestelde doel te bereiken. De suikerfabriek zal haar energie-autonomie versterken. men overweegt de bouw van een biogasinstallatie op basis van bietenresten. En in 2024 komt er ook een windmolen. Dit past in de verdere elektificatie van de fabriek.

Voor het klimaat en werkgelegenheid

Volgens Alexander De Croo toont een dergelijke investering aan dat de Belgische industrie een belangrijke rol kan spelen in de klimaatuitdaging. “De oplossing ligt in onze kennis, expertise en de investeringen die onze bedrijven doen. We moeten onze industrieën in ons land behouden, waar strenge normen gelden voor de uitstoot van broeikasgassen. Als ze België verlaten, zal onze ecologische voetafdruk kleiner zijn. Maar dat verandert niets op wereldschaal en kan zelfs erger zijn als ze zich vestigen waar de normen minder streng zijn.”

Elio Di Rupo voegde hieraan toe: “De opening van deze nieuwe opslagsilo is geweldig nieuws en een echte kans, zowel op het gebied van innovatie, werkgelegenheid als economisch herstel. Dankzij deze investering zet Wallonië een noodzakelijke stap in de richting van een koolstofarme samenleving!”

Ten slotte benadrukte David Clarinval het belang van dit project voor voedselonafhankelijkheid. “Deze nieuwe infrastructuur is een symbool van de noodzaak om de industrieën in Europa te behouden, evenals onze voedselonafhankelijkheid, waarvan we sinds de oorlog in Oekraïne weten hoe essentieel die is. Het is ook een boodschap van optimisme voor de boeren, die zien dat de Belgische suikersector blijft investeren.”

Jérémy Vandegoor

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken