Startpagina Economie

Melkpoedermarkt is wereldwijd dalend

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 22 juni met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

Havikachtige centrale bankiers eisten in week 25 weer de hoofdrol op. “Zo verhoogde de Bank of England zijn beleidsrente met 50 basispunten, nadat eerder ook Zwitserland en Noorwegen de rente verhoogden”, weet Raf Beyers. “De Turkse centrale bank schoot echter de hoofdvogel af, met een renteverhoging van 8,5 naar 15 %! Federal Reserve (FED)-voorzitter Jerome Powell communiceerde op 21 juni nog dat er nog meerdere renteverhogingen aankomen dit jaar en op 22 juni sprak hij van vermoedelijk nog 2 noodzakelijke verhogingen. Dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook zeker nog zijn rente zal verhogen dit jaar, is al eerder benoemd.”

De communicatie van de FED-voorzitter deed de dollar verzwakken, wat het muntpaar EUR/USD even 1,10 deed aantikken. De Chinese beurs was deze 2 dagen dicht en opende nadien terug met stevig verlies. De zorgen omtrent de sombere stand van de Chinese economie blijven overheersen, ondanks de vaag en bescheiden aangekondigde stimuleringsmaatregelen door Peking. Groeivrees blijft ook de olieprijs onder druk houden, waardoor de Amerikaanse West Texas Intermediate (WTI)-olie terug onder 70 dollar per vat ging.

De Global Dairy Trade (GDT)-veiling van 20 juni noteerde neutraal, ondanks een lager aanbod.

Australië noteert nog eens groene cijfers

De melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS) steeg over mei met een bescheiden 0,6% en ligt daarmee in lijn met de aanvoerevolutie in het eerste kwartaal. Beyers: “Opvallend is de Australische melkproductie die over mei +1,5% telde. Zo werd voor het eerst sinds mei 2021 – 2 jaar geleden – terug een betekenisvol groen cijfer geschreven. In Australië blijken ze voorlopig nog geen last te hebben van El Niño.”

In Argentinië heeft men, zoals ook de slechte soja- en maïsoogst daar eerder liet uitschijnen, last van te droge weersomstandigheden. Deze fnuiken er de melkaanvoer over mei (-2,4%). De Mexicanen bleven over mei goed produceren, met 1,9% meer melk.

“Opvallend zijn de goede vrienden Rusland en Wit-Rusland, waar men momenteel heel stevig melkt met over april nog respectievelijk 4,4% en 6,5% meer melk”, merkt Raf Beyers op. “De Wit-Russische zuivelexport gaat bijna integraal richting Rusland.”

De globale zuivelmarktsituatie laat een verhouding tussen kopers en verkopers zien die momenteel eerder ‘bearish’ is, de trend is dus dalend. “Verkopers zijn op zoek naar kopers op de spotmarkt, maar die geven blijkbaar niet thuis, omdat ze over het algemeen al voldoende ver ingedekt zijn. Kopers lijken daarmee in lange vakantiemodus te gaan.” De spotmelk noteert stabiel rond 35 euro en stijgt niet verder.

Boter duurder in Nieuw-Zeeland

“Voor het eerst sinds begin mei daalt de Europese boterindex in week 25 terug een beetje, naar 4.747 euro/ton. Was de +4.800 euro/ton te hoog gegrepen voor de handelende partijen? Dit ondanks dat boter het best presterende product was op de GDT met + 5,5%.”

Boter is in Nieuw-Zeeland nu bijna 200 euro/ton duurder dan in Europa. Europese verkopers komen met meer boter voor de dag, wat de prijzen terug wat onder druk zet. “Ierland biedt momenteel boter aan aan maar liefst 200 euro onder de huidige Europese boterindex, wat aantoont dat de Ieren nog met een serieus pakje boter verveeld zitten”, stelt Beyers. “In Nieuw-Zeeland zien we daarentegen een krappere botermarkt. De beschikbaarheid van melkvet bij onze tegenvoeters is op dit moment laag, nu de meeste koeien daar droog staan. In de VS zien we de boterstock sinds Nieuwjaar terug wat stijgen, wat bijna één op één de boterprijsdaling daar begin dit jaar verklaart.”

Dalende poedermarkt

De situatie op de poedermarkt wordt wereldwijd momenteel als ‘bearish’, dus dalend, beschreven. Zo moest Europees mageremelkpoeder (SMP, Skimmed Milk Powder) zijn gestage stijging sinds eind april deze week stopzetten. De SMP-index daalde in week 25 licht, naar 2.508 euro/ton. Op de voorbije GDT was SMP ook het zwakke broertje van de veiling, met 2,3% prijsdaling naar een prijs van 2.450 euro/ton.

Vollemelkpoeder (Whole Milk Powder, WMP) noteerde, net als de hele GDT-veiling, deze keer neutraal. “Meer en meer klinkt het dat de Chinezen een poedervoorraad aan het aanleggen zijn. De vraag is of dit strategisch is voor aankomende spannende geopolitieke tijden of dat de Chinese handel denkt dat de prijs terug dreigt te gaan stijgen. Algemeen wordt voor poeder verwacht dat de komende tijd een dunne handel de prijzen eerder stabiel zal houden.”

Kazen

De voorbije 2 weken zagen we ook de kaasprijs van gouda en mozzarella zijn voorlopige top bereiken en recent iets dalen. Gouda voor 3.530 euro/ton en mozzarella voor 3.460 euro/ton lijken voorlopig de maximaal haalbare prijzen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken