Startpagina Bedrijfsnieuws

Colruyt Group start met Belgische biologische wijnbouw

Colruyt Group is gestart met het verbouwen van druiven om tegen 2026 de eerste flessen Belgische bio-wijn van eigen makelij op de markt te brengen. De eerste 4 ha wijnranken zijn aangeplant op 'La Croisette' in Frasnes-lez-Anvaing. Volgend jaar zullen nog eens 5 ha de wijngaard vervolledigen.

Leestijd : 4 min

Met dit initiatief wil Colruyt Group tegemoetkomen aan de vraag van de klanten en het aanbod Belgische biowijn vergroten in een jonge en veelbelovende markt. Het project past zowel in het beleid van verticale integratie als in de landbouwstrategie van de groep. Op termijn streeft Colruyt Group ernaar om in een gunstig scenario zo'n 70.000 flessen stille witte, rosé en rode wijn per jaar te produceren.

Een echte opmars

De razendsnelle opkomst van de Belgische wijn en de interesse in wijnmaken in ons land zal niemand ontgaan zijn. Vandaag telt België zo'n 700 ha wijngaarden die jaarlijks zo'n 3 miljoen l wijn produceren. Op een bredere schaal, en dankzij de klimaatverandering, is het Europese, zoniet mondiale, wijnlandschap aan het veranderen. Saskia De Block, Landbouw verantwoordelijke bij Colruyt Group: “Deze opmars volgen we op de voet. En het is onvermijdelijk dat de vraag van onze klanten naar Belgische wijn toeneemt, gedreven door de interesse in lokale productie van steeds hogere kwaliteit en de nieuwsgierigheid die dat oproept.”

Feit blijft dat de geproduceerde volumes ons momenteel niet toelaten om een ruim assortiment aan te bieden, of toch één of andere referentie in beperkte hoeveelheden in sommige van onze winkelformules of op de online verkoopsite van Klassewijnen Colruyt.

"Als Belgische speler wil Colruyt Group zoveel mogelijk een Belgisch en lokaal assortiment aanbieden en verankeren", vervolgt Saskia De Block. "Tegelijk willen we een actieve rol spelen in het verduurzamen van de landbouw en het stimuleren van innovatie op dat vlak. En waarom zouden we dat niet zelf doen in de categorieën die wij belangrijk vinden?” Aangezien wijn voor veel klanten een belangrijke categorie is, ontstond het idee om eigen wijnproductie op te starten. De eerste stappen zijn nu gezet.

De eerste 4 ha

Voor de wijngaard heeft de groep gekozen voor Frasnes-lez-Anvaing. Frasnes-lez-Anvaing ligt vlak bij de site van Ghislenghien, waar Fine Food Wine, de afdeling voor het bottelen van wijn, is gevestigd. Op deze site zal ook de toekomstige wijnmakerij van de groep gevestigd worden. ‘Le Pays des Collines’ biedt ook een uiterst gunstig terrein op vlak van bodem, reliëf en blootstelling.

In een eerste fase is er 4 ha wijnranken aangeplant. Nadat de grond was voorbereid, kon Carlo Faber, een bekende wijnbouwer uit het Groothertogdom Luxemburg, pas tijdens de eerste mooie dagen van april de 20.600 wijnranken planten op de site ‘La Croisette’. Volgend jaar wordt dit een paar 100 m verderop herhaald, op de site ‘Les Monts’.

In totaal zal Colruyt Group beschikken over een wijngaard van bijna 10 ha, waarmee het een van de 'grote jongens' van klein België wordt. "Een kritisch volume is inderdaad nodig om onze ambities waar te maken, en het is een uitdaging die we met veel enthousiasme aangaan", bevestigt Saskia De Block. "Ook al moeten we geduld hebben. De eerste oogst staat gepland voor 2025, dus die tijd benutten we om te investeren in de vinificatiefase en ons team aan te vullen. Een geïntegreerde keten sluit nauwe samenwerking met externe partners zeker niet uit. Het delen van expertise is essentieel.”

Tegelijkertijd zal de vinificatiefase beginnen. De volledige capaciteit - ongeveer 52.000 l - zal echter pas in 2029 worden bereikt en de eerste flessen witte wijn worden in 2026 verwacht. Uiteindelijk zal het assortiment witte wijn, rosé wijn en, in mindere mate, rode wijn omvatten.

Biologische landbouw

Met het oog op het behoud van de bodem hebben we vanaf het begin gekozen voor biologische landbouw. "We vonden dat dit het minimum was, ondanks de omvang van het domein, en we willen dit in een eerste fase op een bescheiden manier aanpakken," geeft Saskia De Block aan. "Het is waar dat nieuwe duurzame landbouwtechnieken stilaan ingang vinden (biodynamica, agro-ecologie...). We sluiten de deur zeker niet voor verdere ontwikkelingen.”

Deze eerste wijnbouwfase is gewijd aan witte druivenrassen: Muscaris, Souvignier Gris en Johanniter. Volgend jaar zullen naast Solaris ook rode druivenrassen hun debuut maken, waaronder Cabaret Noir, Carbernet Jura, Satin Noir en Pinot Kors. “Gezien onze biologische certificering hebben we gekozen voor resistente variëteiten," legt Jean-Christophe Verschelde uit, wijnexpert van de groep en amateur-wijnmaker. "De Belgische wijnbouw staat nog in de kinderschoenen, dus hebben we onze keuze gebaseerd op bodemanalyses, advies van kwekers, het gedrag van bestaande druivenrassen en natuurlijk het proeven van Belgische wijnen.”

De nieuwe wijngaard is al voorzien van staken en moffen en zal begin deze zomer worden omrasterd. In het begin zal de wijngaard nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden, maar het onderhoud zal beperkt zijn omdat de natuur zijn gang gaat.

Colruyt

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken