Startpagina Bedrijfsnieuws

Biolectric installeert 100ste mono-mest vergister in Frankrijk

Biolectric, specialist in het maken van mono-mest vergisters voor landbouwbedrijven, versnelt haar uitrol voor CO2 reductie bij melkvee- en varkenshouders in Frankrijk. Met alle Franse installaties realiseert Biolectric een jaarlijkse productie van 27.200 MW, wat overeenkomt met het jaarlijkse energieverbruik van een stad van ongeveer 20.000 inwoners.

Leestijd : 3 min

Bij GAEC de Veline in Dugny-sur-Meuse is de 100e Franse Biolectric-vergister geïnstalleerd. Het betreft een monomest-vergister met een vermogen van 22 kW, waarmee de mest van ongeveer 100 melkkoeien wordt benut. De installatie is enkele weken geleden in bedrijf genomen en produceert ondertussen volop energie. Gedurende een jaar zal deze monomest-vergister minimaal 8.000 uur continu draaien, wat resulteert in een productie van 176.000 kWh, oftewel het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 37 gezinnen.

Rendabel en goed voor klimaat

"Als veehouders was het voor ons vanzelfsprekend om een mono-mestvergister te installeren op de boerderij om de CO2 uitstoot van ons bedrijf te verminderen en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren. We waren in een paar dagen snel vertrouwd met de installatie. De dagelijkse controles van maximaal 15 minuten zijn gemakkelijk in onze routine opgenomen, waardoor we ons kunnen blijven concentreren op onze koeien", aldus de heer Jacquot, mede-eigenaar van GAEC de Veline.

Sinds de oprichting heeft Biolectric zich gespecialiseerd in het ontwerp, de productie en de installatie van vergisters die uitsluitend werken met mest van de boerderij. Zo worden emissies maximaal vermeden, blijven de nutriënten op de boerderij en wordt de energie opgewekt waar ze nodig is.

Biolectric biedt een assortiment vergisters aan, variërend van 11 kWh tot 74 kWh, om de mest van 60 tot 500 koeien te verwerken. Dankzij een exclusief en sterk geautomatiseerd ontwerp stelt Biolectric boeren in staat om deze zelfstandig te beheren in minder dan 15 minuten per dag.

Sinds 2015 heeft Biolectric 100 vergisters geïnstalleerd in Frankrijk, met een geïnstalleerd vermogen van 27.200 MWh, wat overeenkomt met het gemiddelde elektriciteitsverbruik van een stad met ongeveer 20.000 inwoners. In Europa zijn meer dan 300 vergisters geïnstalleerd, met een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 90.000 MWh. De dynamiek zet zich voort voor Biolectric, met nog meer dan 200 te bouwen, verkochte vergisters in Europa, waarvan 50 in Frankrijk. In België draaien vandaag 70 vergisters, met nog een twintigtal in aanbouw in 2023 voornamelijk in Wallonië.

82% reductie van broeikasgasemissie

Biolectric biedt een bewezen oplossing om de klimaatimpact van de boerderij te verminderen. Een Biolectric vergister kan de broeikasgasemissies tot 82% verminderen en wanneer de vergister gecombineerd wordt met een stikstof-stripper kunnen ook de stikstofemissies uit mest met ongeveer 65% worden verlaagd, waardoor de landbouw duurzamer en milieuvriendelijker wordt. Zo wordt met alle geïnstalleerde Biolectric installaties ondertussen het equivalent van 96.000 ton CO2 bespaard per jaar. "In een tijd waarin de veehouderij wordt bekritiseerd vanwege de milieu-impact, laten we elke dag zien dat er oplossingen voor zijn in de strijd tegen klimaatverandering & bescherming van onze biodiversiteit" zegt Klaas Vanhee, Commercieel Directeur, Biolectric. “Wat belangrijk is, is dat we met onze oplossingen ook bijdragen aan de economische duurzaamheid van de landbouwbedrijven. Dit alles stevig geautomatiseerd, zodat de landbouw-ondernemer zich kan blijven focussen op zijn dieren en akkers”

Biolectric

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken