Startpagina Economie

Rijstprijs stijgt naar hoogste niveau in 2 jaar tijd

In Azië is de prijs voor rijst gestegennaar het hoogste niveau in 2 jaar tijd. De vrees bestaat dat het weerfenomeen El Niño zal wegen op de oogsten.

Leestijd : 1 min

Het referentiecontract voor rijst in Azië steeg de voorbije 4 maanden 15% tot 535 dollar per ton. Het is van maart 2021 geleden dat rijst er nog zo duur werd betaald.

El Niño

Voor het eerst in 7 jaar vormt zich een nieuwe El Niño, een weerfenomeen dat droogte met zich meebrengt in Zuidoost-Azië. Dat is vooral slecht nieuws voor Thailand, de op één na grootste uitvoerder van rijst.

Grote voorraden

Als reactie op de komst van El Niño leggen landen als de Filipijnen en Indonesië grote voorraden aan, wat de prijzen omhoog stuwt. Toch zijn de wereldwijde voorraden aan rijst uitzonderlijk groot, merken specialisten op.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken