Startpagina Bedrijfsnieuws

BASF: fungiciden op basis van Revysol als oplossing

Voor het vierde jaar op rij organiseerde BASF zijn demonstratieproeven opnieuw rond de Grand Marcha-boerderij in Obaix. De blikvanger zijn de resultaten met betrekking tot Revysol, een nieuwe generatie triazolen. Die kunnen in granen, aardappelen en suikerbieten worden ingezet.

Leestijd : 5 min

Dat BASF innoveert, probeert het bedrijf elk jaar te laten zien op hun proefvelden. Ook dit jaar is er heel wat te zien op de velden, niet alleen omtrent de aangeboden producten, maar er wordt ook uitleg gegeven rond verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Gewasadviseur Michiel Hubeau duidt daarom in het veld op het correct gebruik van producten op basis van bentazon, metazachloor, dimethenamide-P, flufenacet en terbutylazine. “Als we deze oplossingen in de toekomst willen behouden en verdere beperkingen of het uit de handel nemen van deze moleculen willen voorkomen, moeten de maatregelen worden opgevolgd.” Zo biedt BASF bijvoorbeeld op de website www.agro.basf.be een interactieve kaart die moet helpen om Basagran en Corum + Dash verantwoord te gebruiken.

Een ongekende hoge ziektedruk in gerst

Dit jaar merkte BASF in wintergerst de hoogste druk van dwergroest, ramularia en netvlekkenziekte die ooit is waargenomen sinds de BASF-proeven in Obaix werden aangelegd. “Dwergroest wordt zeer goed bestreden door de verschillende behandelingen die in de proeven werden vergeleken. Daarbij zijn triazolen, strobilurines en SDHI nog steeds zeer effectief. Ook tegen ramularia bleken Revysol bevattende fungiciden goed te werken ”, geeft gewasadviseur Dirk Butaye mee. De proeven van BASF hebben ook aangetoond dat SDHI’s en met name Xemium, nog steeds efficiënt zijn tegen ramularia, ondanks dat er resistentie van deze ziekte tegen SDHI's bestaat. Voor de bestrijding van netvlekkenziekte heeft de pyraclostrobine, aanwezig in verschillende BASF-producten, opnieuw zijn waarde bewezen.

Hoge ziektedruk in wintertarwe

Net als bij gerst werden de ziektebestrijdingsproeven in wintertarwe gekenmerkt door de hoogste druk van gele roest, bruine roest en septoria die ooit is waargenomen sinds de proeven in Obaix werden aangelegd. Vanaf maart en gedurende het hele seizoen was gele roest veel agressiever, met een wijdverspreide aanwezigheid (zonder kenmerkende haardjes). Butaye: “Tegen gele roest moet men vroegtijdig ingrijpen (vanaf het 1ste knoopstadium) door regelmatig te behandelen aan de geadviseerde dosering en door de laatste bladeren snel te beschermen (door in te grijpen in het laatste bladstadium in plaats van bij de aarvorming). Hou ook zeker rekening met het interval. Oplossingen op basis van Revysol zijn ook hier efficiënt gebleken. Het kende in de proeven ook een uitstekende werking tegen septoria”

Ten slotte werden op de laatste bladeren aantastingen van bruine roest waargenomen voordat de geplande behandeling bij de aarvorming werd uitgevoerd. Dat betekent dat de behandelingen in een curatieve situatie werden uitgevoerd. Butaye waarschuwt dat een goede opvolging van de percelen noodzakelijk is. “Je mag niet aarzelen om de behandeling die aanvankelijk bij de aarvorming was gepland, te vervroegen om de laatste bladeren zo snel mogelijk te beschermen zodra er roestsymptomen (geel of bruin) of septoria op de laatste 2 bladeren (F1 en F2) aanwezig zijn”, klinkt het.

Onkruidbestrijding in bieten

Dit jaar is er een aanzienlijke vertraging opgetreden in de ontwikkelingsstadia van de bieten. BASF richtte een proef in om het belang van de vooropkomst aan te tonen. Daarnaast was het doel de waarde van producten zoals Kezuro of Tanaris aan te tonen bij het bestrijden van onder andere schermbloemigen of bij het versterken van het FAR-systeem in na-opkomst. “In de proef ontdekten we dat wanneer een goede dosis Kezuro (3 l/ha) in vooropkomst werd toegepast, melganzevoet beter werd bestreden. De combinatie van bodemherbiciden op basis van dimethenamid-P en clomazone in naopkomst toonde ook zijn waarde tegen melganzevoet”, werd in het veld uitgelegd.

Bodemherbiciden getest

Elk jaar zaait BASF bovendien een proef met onkruiden in, zonder gewas. Zo gaat het bijvoorbeeld over duivekervel, akkerscherm, klaproos, melganzevoet, kamille, doornappel en verschillende grassen. “Hiermee willen we het werkingsspectrum bekijken van verschillende bodemherbiciden die gebruikt worden in maïs, bieten, aardappelen, groenten, siergewassen en op braakliggende grond”, aldus Butaye.

De proef benadrukte de complementariteit en de voordelen van het combineren van verschillende herbiciden om het werkingsspectrum te verbreden, en om zo melganzevoet, nachtschade en doornappel te bestrijden. Onder de bodemherbiciden heeft Stomp Aqua opnieuw zijn goede werking bewezen tegen melganzevoet, terwijl het brede werkingsspectrum van Arundo, Frontier Elite, Grometa, Tanaris en Toki opnieuw werd aangetoond.

Revysol in aardappelen en suikerbieten

BASF maakt gebruik van zijn proefplatform te Obaix om de waarde te bevestigen van Belanty, Dynergy en Velary. Dat zijn fungiciden op basis van Revysol die kunnen gebruikt worden voor de bestrijding van alternaria in aardappelen en van de belangrijkste bladschimmelziekten in suikerbieten, namelijk cercospora, roest, echte meeldauw en ramularia.

Zampro tegen phytophthora in aardappelen.

Tijdens het bezoek benadrukte BASF ook de strategieën die moeten worden ingevoerd om phytophthora in aardappelen effectief te bestrijden. Sinds vorig jaar wordt in België de EU43_A1-aardappelplaagstam aangetroffen, die resistent is tegen fungiciden uit de CAA-familie (benthiavalicarb, dimethomorf en mandipropamide). “Het is belangrijk om producten met verschillende werkingswijzen te combineren om aardappelplaag efficiënt te blijven bestrijden en om zo ook dit resistentieprobleem te beheersen.

Zampro en Enervin SC zijn effectief tegen deze resistente stam, waardoor ze een ideale partner zijn van de CAA-fungiciden voor een goede bescherming van de aardappelen tegen de aardappelplaag”, vertelt Butaye.

Limus en Vizura

Ten slotte werden 2 nieuwe producten voorgesteld: Limus Perform en Vizura. Deze zouden hun nut moeten bewijzen in duurzaam stikstofbeheer. Limus Perform is een ureaseremmer die bestaat uit 2 moleculen, NBPT en NPPT. Dit product wordt toegevoegd aan een dosis van 1 l/1000 l meststoffen die vloeibare ureum bevatten, om de ammoniakverliezen door vervluchtiging te beperken. De unieke formulering op basis van deze 2 actieve stoffen maakt het product efficiënter dan andere ureaseremmers. Daardoor wordt de opbrengst met gemiddeld 5% verhoogd.

Vizura is een nitrificatieremmer op basis van DMPP, die gemengd kan worden met ammoniumhoudende meststoffen en dierlijke drijfmest. Dit product wordt toegepast in een variabele dosering van 1 tot 3 l/ha, afhankelijk van de toepassingsmethode en toepassingsdiepte. De toevoeging van Vizura beperkt de vervluchtiging van stikstofoxide – een broeikasgas – en vermindert ook de uitspoeling van nitraten in het grondwater. Deze nitrificatieremmer zorgt ook voor een aanzienlijke verhoging van de opbrengst.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken