Startpagina Economie

Derde van voedingsbedrijven kan Green Deal-transitie niet aan

Nog geen derde van de Belgische voedingsbedrijven is klaar voor de transitie richting de Green Deal en de duurzame ESG-criteria. Zo waarschuwen handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe en retailspecialist Gondola in een adviesrapport. Nooit eerder werd in België zo uitgebreid de hele voedingssector onder de loep genomen, klinkt het.

Leestijd : 2 min

Uit bevragingen in de voedingssector blijkt dat voor de duurzaamheidstransitie een investering nodig is van grofweg 5% van de omzet. Volgens het rapport kan minder dan de helft (49,52%) van de bedrijven die kost aan. Nog eens 17,11% heeft voldoende noodreserves om te volgen en ongeveer een derde zou verzuipen. Ook andere bedrijven zouden daarvan de gevolgen voelen.

Het rapport waarschuwt voor ‘lege rekken en zelfs radicale voedseltekorten’, en reikt enkele denkpistes aan. Voor GraydonCreditsafe en Gondola is de oplossing duidelijk: "follow the money". Dat geld zit bij bedrijven die voor de transitie hun reserves niet hoeven aan te spreken. Er zou een totaaloverschot van bijna 11 miljard euro bestaan, terwijl de nood in de sector slechts 1,4 miljard bedraagt. Als gevolg daarvan dreigen overnames van kleine bedrijfjes door de grote spelers, wat een ‘uniformisering, verschraling van het aanbod en afhankelijkheid van internationale spelers’ met zich zou meebrengen.

Daarom pleiten de auteurs voor fiscale voordelen die grote bedrijven stimuleren tot investeren. Hun reserves moeten dan naar de rest van hun logistieke keten, zoals landbouwers of leveranciers. Sterke spelers, zoals Colruyt Group, doen dat al voor hun eigen keten. Maar in plaats van langzaam te consolideren, zouden zij vrijblijvend minderheidsparticipaties kunnen opnemen in kleine bedrijven. "Momenteel is binnen de voedingssector de oplossing van de een het probleem van de ander", klinkt het. In de toekomst moet de sector zichzelf behandelen als een cyclus, "in plaats van het probleem in de schoenen van de overheid te schuiven".

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken