Startpagina Economie

Nieuwe daling voedselprijzen

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juni opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties.

Leestijd : 1 min

Een index met voedselprijzen - die de prijzen volgt van basisvoedsel - daalde in juni 1,4% tegenover mei. Dat is de veertiende daling in 15 maanden tijd. De index staat op het laagste niveau in 2 jaar tijd. Vooral granen, plantaardige olie en suiker werden goedkoper. Dat is onder meer het geval voor maïs.

Brazilië en Argentinië verwachten goede oogsten, terwijl ook de oogstvooruitzichten voor de VS zijn verbeterd. Ook de prijs voor tarwe is gedaald, dankzij een overvloedig aanbod van Russische tarwe. De nieuwe prijsdaling doet hopen op lagere prijzen in de supermarkten. De dalende prijzen voor voeding sijpelen maar langzaam door in de boodschappenkosten, ook al omdat de prijzen voor lonen, energie en transport hoog blijven. En heel wat kwetsbare landen blijven afhankelijk voor externe hulp voor hun voedselbedeling, ondanks de dalende prijzen.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken