Startpagina Bedrijfsnieuws

Claas presenteert nieuwe, supersterke Xerions

Claas ontwierp 2 nieuwe Xerion grootvermogentractoren die er aan de bovenzijde van het gamma bijkomen, naast de bestaande 4200, 4500 en 5000-modellen (462, 490 en 530 pk). De geleverde maximale vermogens van de nieuwkomers bedragen respectievelijk 585 en 653 pk.

Leestijd : 4 min

De fabrikant noemt het de krachtigste vierwielaangedreven tractoren met cvt-transmissie in het niet-kniktrekker segment. Opmerkelijk is de uitrusting met 4 driehoekige rupsloopwerken die Claas zelf ontwikkelde.

De nieuwe Xerions zijn echt ontworpen voor stevig trekwerk met bijvoorbeeld brede cultivatoren, (pneumatische) zaaimachines of met grote graanoverlaadwagens. De fabrikant richt zich met de nieuwe serie vooral op Noord- en Zuid-Amerika, Centraal- en West-Europa, maar ook Australië.

12 Series

De nieuwe tractoren vallen bij Claas onder de Xerion 12 series en krijgen als typenummer 12.590 en 12.650 mee. Hiermee introduceert Claas een nieuwe strategie in de benaming van zijn tractorseries en we vermoeden sterk dat deze in de toekomst bij nieuwe introducties met een bijhorende logica wordt doorgetrokken.

Claas werkte de Xerion 12 Series uit volgens de slogan: Strength is more than power, oftewel slagkracht is meer dan vermogen alleen. Inderdaad een indrukwekkende motorkracht wordt gecombineerd met talrijke innovatieve en intelligente oplossingen.

4 ontwikkelingsdoelen

Het Xerion tractorenconcept bestaat ruim 25 jaar. De geestelijke vader van het Xerion-concept, Helmut Claas, stond erop toen jaren terug het ontwikkelingswerk voor de 12 Series startte er trouw werd gebleven aan het bestaande concept met vierwielsturing en 4 even grote wielen. Voor de nieuwe serie werd rond 4 specifieke ontwikkelingsdoelen gewerkt, na talrijke gesprekken met gebruikers.

Een eerste doel is een sterke rendabiliteit met laag brandstofverbruik, lage onderhoudskosten en hoge restwaarde. Het tweede ontwikkelingsdoel waar de Xerion 12 series in moest uitblinken is trekkracht. Dit lijkt best gelukt met het hoge koppel (3.100 Nm), groot bodemcontactoppervlak en een gewichtsverdeling die nagenoeg 50-50 bedraagt op voor- en achteras.

Comfort was tevens een belangrijk ontwikkelingsdoel. Er is een ruime cabine (27 groter aan de voorzijde) met 4-puntsvering en een groot zicht rondom. Hiervoor is het uitlaatgasnabehandelingssysteem en de uitlaatpijp onderaan rechts van de cabine uit het zicht weggewerkt. In de cabine is er de gekende Cmotion multifunctionele bedieningsjoystick en de Cebis bedieningsterminal met aanraakscherm. Claas heeft hiermee een gestandaardiseerd bedieningsconcept voor zijn tractoren gaande van de Arion 500 serie tot de Xerion 12 Series, of van 125 pk tot 653 pk. De Terra Trac rupsen zijn geveerd om het comfort verder te verhogen.

Het laatste ontwikkelingsdoel waarrond specifiek gewerkt werd, is de bestuurdersbegeleiding of assistentie. Hiervoor rukte Claas een reeks technologische oplossingen aan zoals Cebis, Cmotion, Cemos en GPS Pilot Cemis 1200. Deze laatste nieuwigheid is geen tussenoplossing, maar een volledige geïntegreerde oplossing die vele technieken omvat zoals Isobus werktuigbediening, gps-stuurbegeleiding, online taakmanagement en precisielandbouwtoepassingen (sectiecontrole, variabele afgifte).

Voortbouwend op gekend concept

De nieuwe Xerions zijn verder ontwikkeld op een gekend en bewezen concept bestaande uit een centraal basisframe met 2 aangedreven en gestuurde wielassen. Nieuw zijn de Terra Trac driehoekige rupsloopwerken die Claas Industietechnik uit het Duitse Paderborn ontwierp. Ze worden dus niet bij derden ingekocht. Vermeldenswaardig is tevens dat het hier om geveerde rupsen gaat, uiteraard comfort verhogend. De rupsbanden bevatten aan de binnenzijde blokken/tanden waar het aandrijfwiel op ingrijpt. Het gaat hier om een zogenaamde ‘positieve’ aandrijving en niet om een aandrijving via frictie. De rupsbanden zijn 762 of 914 mm breed.

Wie liever wielen heeft, dient beroep te doen op 8 exemplaren, dubbelluchtmontage dus, met banden in de maatvoering 800/70R42. Al zullen we omwille van de breedte hiervan en bijhorende problemen voor wegtransport deze uitvoering niet snel in onze contreien zien rijden. In West-Europa zullen vooral de Terra Tracs te zien zijn.

Low-speed concept 2.0

Opnieuw deed Claas een beroep op een Mercedes-Benz motor voor de aandrijving van zijn machines. In de nieuwe Xerionreeks wordt een 15,6 l OM473 zescilinder in lijn motor gebruikt. Deze kennen we al van de Jaguar veldhakselaars en Lexion maaidorsers. Sterke punten van de motor zijn niet alleen het geleverde vermogen, maar ook het enorme koppel, lage brandstofverbruik en de beperkte onderhoudskosten.

Het grote vermogen wordt geleverd bij een laag motortoerental dankzij de turbo compound technologie met wastegate. Hierbij wordt na de turbocompressor een extra turbine geplaatst. Uit de uitlaatgassen haalt deze nog restenergie die verder mechanisch wordt omgezet in de aandrijflijn. Dankzij de nabehandeling van de uitlaatgassen voldoet de motor aan de Stage 5 emissie-eisen.

De motor haalt een topvermogen en hoog koppel bij een laag toerental om brandstof te besparen. Deze filosofie valt onder het low-speed concept 2.0. Dit heeft ook betrekking op de hydraulica. Maar liefst 3 load-sensing pompen worden aangewend die maximaal 537 l/min kunnen leveren bij 1.900 motortoeren. Dit is vooral handig om grote pneumatische zaaimachines aan te drijven, eveneens bij een laag motortoerental. Nog meegeven dat er 8 dubbelwerkende olieventielen zijn die individueel ingesteld worden via de Cebis bedieningsterminal in de cabine.

Claas geeft mee dat de koelers voor de motor, transmissie, hydraulica, … ruim gedimensioneerd zijn voor een optimale efficiëntie en een makkelijke toegang kennen voor onderhoud. Dankzij een hydraulisch omkeerbare ventilator kan de koelradiator vlot gereinigd worden. De brandstoftank van 1.400 l en de AdBlue tank van 90 l is centraal gepositioneerd op het tractorchassis om bij alle tankniveau’s een optimale gewichtsverdeling te hebben.

Cmatic en Cemos

Net als zijn kleinere broertjes uit de Xerion tractorfamilie beschikt de nieuwe 12 Series over de Cmatic continu variabele transmissie van Claas. Deze gaat van 50 m/u tot 40 km/u voor de Terra Trac uitvoering en tot 50 km/u voor de wieluitvoering.

Vanuit de Arion en Axion tractorseries met Cmatic transmissie kennen we de Cemos, die nu ook de Xerion 12 Series heeft. Cemos is een systeem dat de bestuurder helpt bij het afstellen van de machine en werkzaamheden optimaliseert. Bijvoorbeeld het brandstofverbruik kan hiermee dalen door een optimalere afstelling bij de overdracht van het motorvermogen naar de transmissie. Het Cemos systeem bevat tevens een ploeg-assistent en de Terranimo app. Deze kan het risico op bodemcompactie inschatten en doet de bestuurder suggesties naar machine-instellingen om bodemverdichting te helpen voorkomen. Best handig bij een tractor die 25,4 ton weegt in Terra Trac uitvoering en 19 ton voor de wieluitvoering (Trac versie).

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken