Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuw model New Holland met meer pk

New Holland stelde in Zedelgem de vernieuwde maaidorser CR modeljaar 18-reeks voor. Op een heel aantal punten kwamen er aanpassingen die moeten leiden tot een nog efficiëntere machine.

Leestijd : 3 min

De voorstelling vond plaats naar aanleiding van de gemeenschappelijke poging met Syngenta om het wereldrecord gerstoogst te verbreken. Dat record sneuvelde niet, maar het mocht de trots over de nieuwe versie maaidorser niet bederven.

Aangepast kleurschema

Geert Cambier, Harvester Sales Zone Manager gaf uitleg bij de nieuwe types. De rode draad is meer vermogen. Maar het hele type werd nog eens opnieuw onder de loep gehouden. Uiterlijk valt vooral het aangepaste kleurschema op met onder meer een gele graantank. Binnenin kreeg het verfwerk een aangepast verfschema mee, met meer geel voor onder meer de graantank, graanpan en dorskorf. “Dat is er echt gekomen op vraag van onze klanten, die meer zichtbaarheid op de mechaniek prefereerden”, aldus Geert Cambier.

Minder schade

aan het graan

Niet alleen in de verfcabine is er het een en het ander veranderd, maar in het gehele traject van het graan in de machine.

Het is nu mogelijk om de hoek van het maaibord vanuit de cabine aan te passen. Dat maakt het makkelijker om snel in te spelen op bijvoorbeeld gelegerd of kort gewas of op de helling van het gewas.

De dynamisch invoerrol werd onder handen genomen. De nieuwe invoerrol heeft een smallere diameter, maar de peddels op de rol zijn hoger. “Daardoor kunnen we het aandeel gebroken graan met één procent doen zakken. Boeren zien dit niet altijd, maar dit kan wel degelijk heel wat opleveren”, beklemtoonde de heer Cambier.

Voor alle CR modellen is er ook een kit beschikbaar die de snelheid van de invoerrol vertraagt, om graanschade nog verder te verlagen.

Automatische reset

Een andere nieuwigheid is de automatische reset van de dorskorf bij een overbelasting. Na het weghalen van de verstopping, is er nu een elektrische motor die de dorskorf zal resetten. “Het verkort het tijdsverlies van 30 minuten tot 60 seconden”, gaf de heer Cambier kort maar krachtig het voordeel mee.

Comfortabele rupsen

Voor liefhebbers van rupsen had New Holland het nieuws dat het comfort van de rupsen vergroot wordt. Er is mogelijkheid om voor een rubbergedempt systeem te kiezen, en voor vier kleinere rollers tussen de twee buitenste ‘wielen’ in de rups in plaats van drie. Dat maakt de voetafdruk langer in vergelijking met drie rollers en geeft minder vibraties.

Lostuit

Voor alle CR modellen komt er een nieuwe lostuit die kan knikken. Dat zorgt voor een grotere nauwkeurigheid tijdens lossen en dus minder gewasverlies.

Voor Europese condities

Specifiek voor de 17’’ modellen (CR 7.90/8.80) is de hoogte van de afdekking boven de dors- en afscheidingsrotoren hoger gemonteerd met 10 mm. Dit laat vanzelfsprekend meer volume toe, wat ideaal is voor Europese omstandigheden. “Het verhogen van de afdekking verbetert de efficiëntie van de motoren en zorgt er voor dat er 14 pk minder nodig is”, aldus Geert Cambier.

Meer volume

Voor alle 22’’ modellen zijn er eveneens een aantal aanpassingen. De elementen/raspen op de rotoren worden verlaagd met bijna een centimeter, wat een hoger verwerkt volume toelaat.

De hoek van de rotorbladen kan ook vanuit de cabine aangepast worden. Hiermee kan ook het prestatievermogen in de loop van de dag aangepast worden.

Luchtgedreven kafverspreiding

Bijzondere aandacht had Geert Cambier voor het spreiden van het kaf. Voor alle 22’’-modellen is er een standaard luchtstroomgebaseerd uitdrijfsysteem. Dat kan het kaf spreiden over een breedte van bijna 14 meter. Ook de snelheid hiervan kan vanuit de cabine geregeld worden. Door de andere montage heeft de verspreider 15 kW minder vermogen nodig. De sterkere hydrostatische motoren zorgen voor een kwart meer koppel.

De hoogste snelheid van de hakseleenheid werd verhoogd van 3.500 naar 4.000 toeren per minuut. De tegenmessen werden een halve centimeter langer. Het resultaat is een verbeterde hakselkwaliteit en 50 % minder lang stro.

Meer pk’s

De motor kreeg meer pk’s mee voor de CR 8.80 en de CR 10.90. Die eerste krijgt zo 517 pk onder de motorkap (+21 pk). De CR 10.90 krijgt 47 pk erbij, wat deze tot 700 pk krijgt. Vooral bij het lossen en hakselen rendeert deze extra kracht en zorgt zo voor extra vermogen en productiviteit.

Alles bij elkaar zorgt het nieuwe model voor extra productiviteit ten opzichte van het ‘oude’ 2017-model, variërend van 5 % voor de CR7.90 tot 20 % erbij voor de CR10.90.

IDC

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken