Startpagina Economie

Suiker in jaren niet zo duur

De prijs van suiker is gestegen naar het hoogste niveau in ruim tien jaar, nadat een belangrijke handelaar in de grondstof nieuwe tekorten verwacht.

Leestijd : 1 min

Suikerhandelaar Alvean gaat uit van nieuwe tekorten dit jaar. India, de op één na grootste producent wereldwijd van suiker, zal wellicht door extreem weer niet exporteren, zo verwacht de handelaar.

De wereldwijde voorraden zullen wellicht verder dalen. Sommige regio's in India waar veel suikerriet wordt geteeld, zien veel minder moessonregen dan normaal. In de westelijke deelstaat Maharashtra is er dit regenseizoen 20% minder neerslag gevallen dan normaal. Het tekort in de staat Karnataka loopt op tot 26%.

In reactie op de uitspraken steeg de prijs van ruwe suiker dinsdag op de New Yorkse termijnmarkt meer dan 4% tot 26,94 dollarcent per pond. Dat is het hoogste niveau sinds oktober 2011. Ook woensdag noteert ruwe suiker aan meer dan 26 cent.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken