Startpagina Economie

Hoge inflatie in Europa blijft duren

De inflatie in Duitsland, de grootste economie van Europa, blijft hardnekkig boven de 6% hangen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor statistiek. De Portugese regering heeft dan weer door de hoge inflatie het nultarief voor btw op basisvoeding verlengd.

Leestijd : 1 min

De inflatie in Duitsland in augustus bedroeg 6,1%. Dit is een bevestiging van een eerdere raming. Na een stijging van de levensduurte naar 6,4% in juni volgde een daling naar 6,2% in juli en dus 6,1% in augustus. Prijsstijgingen van vooral voeding en ook energie maken dat de inflatie in Duitsland hoog blijft.

Portugal: nultarief btw duurt voort

In april werd de btw op een korf van 46 basisproducten - onder meer fruit, groenten, vlees, vis, zuivel - naar nul gebracht. Die maatregel wordt nu verlengd tot minstens het einde van het jaar, zo besliste de regering. Bedoeling is de gezinnen te beschermen tegen de hoge inflatie.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken