Startpagina Economie

Warschau verlengt verbod op import van Oekraïens graan

De Poolse regering verlengt het importverbod op Oekraïens graan. Het moratorium op de import van Oekraïens graan zou normaal op 15 september vervallen, maar Polen blijft de grenzen sluiten.

Leestijd : 2 min

Begin juli tekende Polen samen met Bulgarije, Hongarije, Slovakije en Roemenië een verklaring waarin ze Brussel vroegen om het embargo tot eind dit jaar te verlengen. Ook Hongarije herhaalde op 12 september dat standpunt nogmaals. “Wat ook de beslissing van de Europese Commissie wordt, we gaan de grenzen niet openen voor Oekraïens graan na die datum", zo valt te lezen in een persbericht van de Poolse regering.

"Als Brussel het embargo niet behoudt, zullen we sowieso zelf een oplossing doorvoeren", aldus nog het communiqué van de regering. “Dit is een fundamentele kwestie voor ons, de belangen van het Poolse platteland zijn het belangrijkst voor ons." Concreet gaat het om de import van 4 graansoorten: tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten. Wat de Polen betreft blijft het importverbod gelden tot ‘de landbouwrelaties tussen Polen en Oekraïne hersteld zijn’.

Kiev liet op 12 september al weten dat het bereid is naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te stappen om van Polen een compensatie te eisen. De Oekraïense premier Denys Sjmyhal beschuldigde Polen, nochtans een bondgenoot, van politiek populisme in aanloop naar de verkiezingen van midden oktober.

Polen laat wel nog altijd de transit van Oekraïens graan naar andere Europese bestemmingen toe. Het land levert ook veel militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne, en ruim een miljoen vluchtelingen verblijven op het Poolse grondgebied.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken