Startpagina Economie

Melkveehouders van de CR, APLI en EMB eisen een Franse melkprijs boven 500 euro/1.000 l

Tijdens de Internationale Landbouwbeurs in Parijs in maart 2022 eisten de Coordination Rurale (CR) en de Association des producteurs de lait indépendants (APLI), die beide EMB-leden zijn, een melkprijs van 500 euro per 1.000 l. Die was gebaseerd op een productie kostenberekening voor Franse producenten, uitgevoerd door de Farm Economics and Rural Studies Office . Deze prijs werd begin 2023 bereikt.

Leestijd : 2 min

Tijdens de Space (International Exhibition for Animal Farming) ontmoetten de vertegenwoordigers van de CR en APLI de vertegenwoordigers van de verschillende zuivelbedrijven, die op de tentoonstelling aanwezig waren, om op te roepen tot een dringend einde aan de fatale prijsdaling van 50 euro per 1.000 l betaald aan producenten. Volgens Sophie Lenaerts, vicevoorzitter van de CR en hoofd van de afdeling zuivel: “De huidige situatie op de zuivelmarkt rechtvaardigt deze daling op geen enkele manier, afgezien van de ambitie van de sector om de marges te verhogen ten koste van de producenten.”

Boris Gondouin, vertegenwoordiger van APLI bij de EMB, voegde hieraan toe: “De melkprijs is zojuist de grens van 500 euro per 1.000 l gepasseerd, wat betekent dat er een productietekort is. Als de prijs die aan boeren wordt betaald niet snel herstelt, zal de sector verder achteruitgaan, omdat producenten niet in staat zijn in hun levensonderhoud te voorzien, hun bedrijf te starten en te investeren.”

Frankrijk niet het enige land

Is Frankrijk het enige land dat met deze problematische situatie wordt geconfronteerd? Helemaal niet: in veel Europese landen dalen de prijzen opnieuw en maken het voor producenten niet mogelijk om hun kosten te dekken. Zo melden onze Belgische collega's voor het tweede kwartaal van 2023 een tekort van 8 cent/kg melk.

Ook in Duitsland bedroeg het tekort afgelopen april al 3%. Sindsdien is de gemiddelde prijs gedaald van ongeveer 46 naar 42 cent/kg melk in juli, waardoor het verschil nog groter is geworden. Ook Litouwen had in de eerste helft van 2022 al een tekort van 15% geleden. Dit is een situatie die Europese boeren niet kunnen volhouden.

Geen onverschilligheid meer

EMB-president Kjartan Poulsen heeft de Europese Commissie gewaarschuwd: “De EMB en haar leden leggen het probleem duidelijk bloot aan politici. Inmiddels is de aanvankelijke volledige onverschilligheid van de Europese Commissie voor de situatie enigszins geëvolueerd. Nu zijn er toch lichte zorgen over de marktsituatie, zelfs binnen de Europese Commissie zelf. Dit is echter verre van voldoende. De scherpe prijsdaling moet stoppen en dit kan worden gedaan dankzij het vrijwillige volumereductieprogramma – en het wordt hoog tijd dat de Commissie dit activeert!”. Maar zoals de antwoorden van de Europese Commissie op officiële vragen hebben aangetoond, moeten beleidsmakers die kant nog opgaan, ook al moeten ze dat dringend doen: “Hier is hij dan, de crisis waar we al heel lang voor waarschuwen”. is nog nooit zo actueel geweest: "Onderneem nu actie!".

EMB

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken