Startpagina Economie

Prijzen op de Global Dairy Trade gaan terug in stijgende lijn

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 september met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De toonaangevende Global Dairy Trade-noteringen stegen en dat merkt ook de zuivelsector.

Leestijd : 4 min

De evolutie van de olieprijzen heeft steeds een grote impact op de internationale markten.

Raf Beyers geeft duiding. “De prijs van olie blijft maar stijgen. Zo ging Brent – een benchmark voor aardolie – al boven 95 dollar per vat. Het is ongeveer een jaar geleden dat de olieprijs nog zo hoog ging en sinds juli is er al een prijsstijging van 27%. Een lager aanbod en een toenemende vraag zorgen voor deze prijsopstoot, die misschien nog niet ten einde is. Het OPEC+ kartel (de organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten), met daarbij als belangrijkste producenten Saoedi-Arabië en Rusland, pompt immers vanaf juli minder op en zegt dit te blijven doen. Dit is niet echt vreemd te noemen, te weten dat ze daarmee het gevreesde Westerse inflatiespook kunnen aanwakkeren, waardoor een gehoopte rentepauze mogelijk ijdele hoop is.”

De vraagvooruitzichten voor olie zijn verbeterd dankzij de weerbaarheid van de Amerikaanse economie, die, ondanks een reeks forse rentestijgingen, niet lijkt stil te vallen. “De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde vorige week nog de beleidsrente met 25 basispunten en hintte toen voorzichtig op een pauze. De Europese markten lijken alvast niet te rekenen op een rentepauze nu de olieprijs zo stevig stijgt. Het muntpaar EUR/USD dipte even richting 1,064 na het ECB-rentebesluit. Toen was er ook nog het vermoeden dat de rentepiek bereikt was.”

De Global Dairy Trade (GDT)-index van 19 september bevestigt het herstel van de vorige veiling op 5 september (+2,7%), met nu nog een stevigere stijging van 4,6%.

Globale melkaanvoer is mild

De meest opvallende melkaanvoer tijdens de voorbije periode is vast te stellen in de Verenigde Staten (VS). Beyers: “Na juli (met -0,7%) noteert men daar over augustus ook 0,22% minder melk. Het is van het tweede kwartaal in 2022 geleden dat de melkaanvoer daar nog rood kleurde. Hun buren – Mexico, een belangrijk zuivelimportland voor de VS – melken wel groene cijfers, met over juli en augustus 2,3% meer melk. In Oceanië melken de Kiwi’s in de tweede maand van hun melkseizoen, juli, bijna evenveel als vorig jaar. De betekenis daarvan is te relativeren, aangezien augustus in Nieuw-Zeeland normaal al zo’n 4,5 keer meer melk heeft dan juli. In Australië heeft men op maandbasis een veel vlakkere melkproductie. Over juli is er in Australië ook evenveel melk als vorig jaar.”

In Europa is men de tweede jaarhelft, vanaf juli, gestart met 0,5% meer melk. “Het blijft in Europa een noord-zuidverhaal. Het zuiden kreunt onder uitdagende klimatologische omstandigheden, wat vooralsnog gecompenseerd wordt door de producenten in het noorden en ook wel in het oosten, waar Polen, Roemenië, Bulgarije en de Baltische staten groene cijfers schrijven.”

De belangrijkste zuivelexporterende landen en regio’s hebben over juli maar 0,2% meer melk. De globale melkaanvoer is dus echt wel mild te noemen. De Europese melkproductie gaat nu snel naar het seizoensdieptepunt, wat de spotmelk, vooral aangewend voor vloeibare zuivelproductie, tijdens de vorige weken deed aantrekken richting 45 cent.

Fransen bepalen Europese boterprijs

De Europese boterindex steeg in week 37 heel langzaam naar 4.403 euro/ton. “De index had eigenlijk al 2 weken na elkaar moeten stijgen, ware het niet dat de Franse boterprijs weer tegendraads reageerde”, legt Raf Beyers uit. “In week 38 maakten de Fransen dat met één klap goed door de boterprijs plots met 190 euro/ton omhoog te trekken, terwijl de Duitse notering net stabiel bleef. De Europese boterindex steeg zo door naar 4.510 euro/ton.”

De Europese boterprijs krijgt ondersteuning van de stijgende roomprijs, en die prijsstijging prikkelt ook kopers om nog bepaalde volumes vast te leggen. “Het valt wel op dat de verkopers redelijk snel met volume- aanbod voor de dag kwamen, wat doet vermoeden dat er nog steeds botervoorraden beschikbaar zijn.”

In de VS blijft de boterprijs met wat volatiliteit stijgen door een beperkt aanbod, samen met een gezonde vraag. Op de GDT steeg de boter met 3,8%, waardoor de prijs de voorbije 2 veilingen (vorige +1,1%) richting de huidig Europese boterprijs trok. De lage Nieuw-Zeelandse melkaanvoer van de voorbije maanden helpt zeker aan het aanbod. Natuurlijk stijgt het aanbod snel als de melkaanvoer zijn explosieve toename doet van andere seizoenen. De voorjaarsweersomstandigheden zouden bij de Kiwi’s wel erg nat zijn, wat de melkproductie mogelijk kan fnuiken.

Herstel van de poederprijs

Net als bij boter, is er in Europa ook een zeer voorzichtig herstel zichtbaar van de mageremelkpoederprijs (SMP, Skimmed Milk Powder). De SMP-index ging zo in week 38 naar 2.237 euro/ton. Op de SMP-markt is de exportvraag de voorbije weken licht gestegen, wat dus resulteert in lichte prijsstijgingen.

Beyers: “De aanbodregio’s Oceanië, Europa en de VS concurreren op de exportmarkt om aan de vraag te voldoen, wat maakt dat de kopers nog altijd keuze hebben om voor de laagste prijs te kiezen. Kopers vragen aan deze prijzen wel terug wat grotere partijen, wat de markt de komende periode vooruit kan helpen.”

Op de GDT steeg SMP met 5,4% naar 2.251 euro/ton, wat de eerste stijging was sinds half april. Vollemelkpoeder (WMP, Whole Milk Powder) steeg de voorbije GDT met 4,6% en de voorbije 2 GDT’s zelfs met bijna 10% na de 2 desastreuze veilingen van augustus. WMP blijft in Nieuw-Zeeland met 2.635 euro/ton nog altijd wel veel te goedkoop tegenover Europa. Noord-Azië, waartoe ook China behoort, verhoogde de aankopen aanzienlijk op de voorbije GDT, met die nuance dat de ook bij Noord-Azië horende kopers van vooral Zuid-Korea en Japan – waar de melkaanvoer al maanden sputtert – meer kochten. “Opvallend op de GDT is dat er maar liefst 43% meer werd verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode. De prijzen van vooral WMP zijn in Oceanië dus nog altijd heel aantrekkelijk om meer aan te kopen, waarschijnlijk ten koste van de Europese kansen op de WMP-exportmarkt”, besluit Raf Beyers het zuiveloverzicht.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken