Startpagina Economie

Kleiner mondiaal tarweaanbod doet voorraden dalen

Oekraïne heeft dit jaar een hoge tarweopbrengst, maar de graandeal blijft de internationale markt beroeren. Het mondiale tarweaanbod blijkt dit jaar kleiner.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 34 tot 38 (21 augustus - 24 september).

Lagere tarwevoorraden

Sinds het laatste weekend van augustus was er elke dag een daling vast te stellen bij de tarweprijzen tot aan het United States Department of Agriculture (USDA) -rapport van 12 september. Beyers: “Het USDA verlaagde dan ook plots de wereldwijde tarwevoorraden. Door droogte is vooral vanuit Australië, Argentinië en Canada minder tarwe te verwachten. Voor Europa en China wordt het veevoer- en restgebruik van tarwe verhoogd vanwege nat weer tijdens een deel van de oogst. Een kleiner mondiaal aanbod en een wereldconsumptie die onveranderd blijft, doet voorraden dalen. In Oekraïne zou wel de beste tarweopbrengst/ha van de voorbije 6 jaar worden behaald. Dit is echter onvoldoende om een voorraaddaling te compenseren.”

De export uit Oekraïne blijft wel heel spannend, gezien het uitblijven van een graandeal en de kwetsbare havens die geviseerd worden door de Russen. Buurlanden van Oekraïne zijn daardoor nog meer essentieel geworden voor de doorvoer van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloem naar Afrika en het Midden-Oosten. “De spanning daaromtrent is echter recent terug opgedreven, omdat de Europese Commissie op 15 september besloot om de afspraak van het voorjaar – alleen doorvoer en niet lossen in de buurlanden – niet te verlengen. Dit zette de tarweprijs vanaf 18 september terug wat onder druk. Zo blijft de regio – en met name Rusland – de tarwemarkt, vooral de Europese, domineren met hun aanbod.”

Hoge maïsoogst in Brazilië

Eind augustus deed internationaal marktanalist Agritel zijn jaarlijkse Europese oogstenquête voor maïs. Beyers: “Zij maakten ook een gunstigere productie-inschatting voor Oekraïne van 29,3 Mt, tegenover de 27,5 Mt die het USDA eerder had ingeschat. De maïsproductie in Zuid-Amerika is eveneens naar boven bijgesteld. Zo is de te verwachten Braziliaanse maïsproductie de hoogste van de voorbije 10 jaar. De Chinezen kopen echter vooral Braziliaanse maïs. Dit zet de export vanuit de Verenigde Staten (VS) onder druk. En zo is er ook weinig Braziliaanse maïs beschikbaar voor Europa.”

Het USDA deed een kleine afwaardering van de maïsopbrengst per hectare, maar deze werd ruimschoots gecompenseerd door een nog groter areaal. In Europa is maïs momenteel krap, omdat de oogst nog even op zich laat wachten. “De aankomende oogst en ruimer wordende wereldwijde stock maakt dat maïs op termijn normaal scherper geprijsd zal zijn dan tarwe”, analyseert Raf Beyers.

Ruime beschikbaarheid raapzaad

Na een dieptepunt tot 430 euro/ton van de raapzaadprijs tot aan het USDA-rapport van 12 september, steeg de prijs terug, gedreven door de stevig stijgende prijzen van ruwe olie, wat de vraag naar Europese biobrandstoffen doet herleven.

“Intussen is sinds week 38 de prijs terug gedaald onder de oogstdruk in Noord-Amerika, zowel de oogst van Amerikaanse sojabonen als van Canadees koolzaad is gestart. Canada zal na het record van vorig jaar wel minder canola oogsten. Ook vanuit Australië is minder koolzaad te verwachten door droogte. De markt lijkt echter de verwachtingen vanuit Australië en Canada al geprijsd te hebben. De oogst in Canada en de voorbije oogst in Europa zorgen voor goede beschikbaarheid van raapzaad voor crushers, die door de gestegen olieprijs momenteel heel mooie marges zien. Dit maakt dat raapzaadschroot weer dalende prijzen laat zien en aantrekkelijk wordt voor veehouders om het krappe sojaschrootaanbod te compenseren.”

Minder soja in VS

De oogst van sojabonen in de VS is gestart. Halfweg week 38 was al 5% binnen, wat een lichte voorsprong betekent tegenover vorig seizoen. De gewasconditie van soja in de VS is 52% goed/uitstekend. Het momenteel iets gunstigere weer in de Corn Belt zal daar niet meer veel aan veranderen.

“Ondanks de recordimport van soja door China tot nu toe dit jaar, lijkt de Chinese vraag in de VS eerder beperkt. De Chinezen mogen Brazilië daarvoor bedanken. In de VS verwacht men met een iets groter areaal toch een mindere oogst door het effect van de droogte op de gewassen. De mindere oogst met lage voorraden is een gegeven dat al langer gekend is. Het is daarom vermoedelijk ook al doorgeprijsd in de nog altijd dure soja. Geeft de Amerikaanse oogst binnenkort toch prijsdruk, zoals we vaststellen bij de prijsdaling begin week 38 voor het sojameel dat onder de 400 dollar/ton gaat?”, vraagt Raf Beyers zich af.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken