Startpagina Varkens

“Federale overheid moet biggencastratie controleren”

Het KB over de verplichte verdoving bij het castreren van biggen werd uitgevaardigd door federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). “Het is dan ook de federale overheid die moet instaan voor de handhaving daarvan”, stelt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns.

Leestijd : 2 min

E en nieuw koninklijk besluit (KB) verplicht elke varkensboer in België om biggen te verdoven bij het castreren. Dat kan echter alleen maar als er een schriftelijk akkoord is met de bedrijfsdierenarts. De verdovende middelen worden ter beschikking gesteld door de bedrijfsdierenarts.

“We gaan ervan uit dat heel wat varkenshouders gebruik zullen maken van zo’n schriftelijke overeenkomst met de bedrijfsdierenarts en dat heel wat varkenshouders zelf hun biggen gaan verdoven en castreren. Dat is echter geen eenvoudige ingreep”, stelt parlementslid Sofie Joosen (N-VA) in een parlementaire vraag aan minister Brouns.

Inzake informatieverspreiding en opleiding verwijst Brouns naar de webinar van 25 mei 2023 van het departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met onder andere Belpork en Dierenwelzijn Vlaanderen.

Leren van de Denen

De webinar belichtte de praktische ervaringen die in Denemarken sinds 2019 zijn opgebouwd inzake lokale verdoving door middel van injectie door de varkenshouder. Tijdens die webinar werd onder meer ingegaan op de voordelen van het correct verdoven op het vlak van dierenwelzijn, maar ook op de potentiële voordelen voor de varkenshouder zelf. 275 varkenshouders hebben zich voor deze webinar ingeschreven.

“Het thema zal bovendien worden meegenomen bij verschillende communicatiemomenten, zoals de nieuwsbrief van het Varkensloket, de Nieuwsflash van het departement Landbouw en Visserij en in de specifieke communicatie van Belpork naar de deelnemers aan het BePork-lastenboek”, belooft minister Brouns.

Verplichte opleiding

“Belpork-deelnemers met zeugen – dat zijn nagenoeg alle professionele zeugenhouders – moeten bovendien verplicht een theoretische en praktische opleiding volgen. Deze laatste wordt een op een gegeven door de (bedrijfs)dierenartsen, die hiervoor zelf een opleiding hebben gekregen via Belpork. Belpork heeft voorts 5 infofiches opgesteld om tijdens en na de opleiding te gebruiken. Deze zijn online en als gedrukte fiches ter beschikking”, duidt minister Brouns.

Bewijs van opleiding

“Bovendien vraagt het Belpork-lastenboek dat er, naast de verplichte overeenkomst met de bedrijfsdierenarts, ook een bewijs is van deelname aan een theoretische opleiding plus een praktische opleiding.”

Jaarlijks wordt ongeveer 66% van de Belpork-varkenshouders gecontroleerd. De helft zijn opvolgcontroles voor het verlengen van het BePork-certificaat. De andere helft zijn onaangekondigde controles. De selectie gebeurt zo dat elke gecertificeerde varkenshouder minstens één onaangekondigde controle moet gehad hebben per 3 jaar.

Zware overtreding

Bij beide types controles wordt specifiek gecontroleerd op het correct (en dus uitsluitend verdoofd) uitvoeren van de biggencastratie. “Een inbreuk op dit vlak is een zogenaamde ‘A1-overtreding’ en betekent een onmiddellijke intrekking van het BePork-certificaat van het bedrijf, met consequenties op het vlak van markttoegang”, besluit de minister.

Filip Van der Linden

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken