Startpagina Bedrijfsnieuws

Kärcher verbreedt aanbod met nieuwe serie hogedrukreinigers

Deze zomer stelde Kärcher, de specialist in reinigingsmachines, een nieuw professioneel gamma hogedrukreinigers voor. Duurzaamheid en ergonomie spelen daarbij een steeds grotere rol.

Leestijd : 3 min

Wie over hogedrukreinigers praat, denkt al gauw aan marktleider Kärcher. Menig gezin heeft dan ook een (klein) exemplaar in zijn tuinhuis of garage staan. Kärcher is echter veel meer dan dat. Het productgamma toestellen voor professionele gebruikers is immers heel uitgebreid. Voor zowat elke doelgroep en toepassing heeft het Duitse merk een aangepaste reinigingsmachine. Denk hierbij aan veegmachines, stofzuigers, tapijtreinigers, en natuurlijk ook aan een breed gamma aan hogedrukreinigers met koud water of met warm water.

Referentie in de sector

Kärcher is al heel lang een gerenommeerde naam. Ingenieur Alfred Kärcher startte zijn bedrijf in 1935 met warmeluchtblazers die onder meer werden ingezet in de luchtvaartsector. In 1950 bracht hij zijn eerste hogedrukreiniger met warm water op de markt, de DS 350. Het werd de start van een succesverhaal. Na zijn dood, in 1959, zette zijn echtgenote Irene het bedrijf voort. Zij begreep toen al de nood aan efficiënte hulpmiddelen bij alle reinigingsklussen.

Het bedrijf groeide uit tot dé referentie in de sector. Doorheen de voorbije decennia volgde de ene innovatie na de andere, zowel voor de particuliere als voor de professionele sector, gaande van handige draagbare toestellen tot intelligente autonome robots vandaag. Vorig jaar werd met de Kira B 50 de eerste autonome robotschrobzuigmachine in de markt gezet. Zelfs de elektronica van deze schoonmaakrobot werd in eigen huis ontwikkeld. Alhoewel het merk bij vele gebruikers bekend werd door de frisse gele kleur van de behuizing, kregen de professionele toestellen in 2013 een antraciete behuizing.

Hartmut Jenner, voorzitter van de raad van bestuur tijdens de internationale persconferentie, tussen de gloednieuwe collectie en de eerste hogedrukreiniger met warm water.
Hartmut Jenner, voorzitter van de raad van bestuur tijdens de internationale persconferentie, tussen de gloednieuwe collectie en de eerste hogedrukreiniger met warm water. - Foto: AV

Ruim gamma voor landbouwsector

Het ruime gamma omvat ook heel wat toestellen die in de land- en tuinbouwsector worden ingezet. Reinigen is immers een belangrijke taak bij de dagdagelijkse bedrijfsvoering, denk bijvoorbeeld aan het schoonspuiten van de melkstal, het reinigen van de varkensafdeling tussen 2 ronden, de tractor en machines schoon spuiten na de veldwerkzaamheden tot het erf proper maken.

Kärcher lanceerde wereldwijd onder meer een nieuwe productreeks van koudwater- en warmwater-hogedrukreinigers voor professionele gebruikers.

Hogedrukreiniging met warm water opnieuw gedefinieerd

Kärcher had bij de vernieuwing van de midden- en superklasse van de warmwater-hogedrukreinigers – de HDS-modellen – vooral oog voor de ergonomie en eenvoud in gebruik, om gebruikers in de landbouw, de bouw of de transportwereld het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken. Er zijn nu 6 varianten beschikbaar. De apparaten zijn analoog opgebouwd, maar leveren per klasse aangepaste prestaties. De middenklassemodellen (M) beschikken over een werkdruk van maximaal 210 bar en een opvoervolume van maximaal 1.000 l/uur. Bij de superklasse (S) is de druk maximaal 200 bar en het opvoervolume maximaal 1.300 l/uur.

Een van de meest tijdrovende aspecten bij het gebruik van een hogedrukreiniger is de slang. Dankzij de automatische slangtrommel wordt echter de voorbereidingstijd gehalveerd. De 20 m lange hogedrukslang met teflonbekleding is zeer robuust en waarborgt het correct op- en afrollen, ook als dit schuin onder een hoek (maximaal 45°) plaatsvindt. Een speciale functie zorgt er bovendien voor dat de slang zich niet kan verdraaien.

De hogedrukslang is robuust en waarborgt correct op- en afrollen, ook als dit schuin onder een hoek plaatsvindt.
De hogedrukslang is robuust en waarborgt correct op- en afrollen, ook als dit schuin onder een hoek plaatsvindt. - Foto: Kärcher

We mochten zelf ondervinden dat met het Easy!Force-hogedrukpistool de vasthoudkracht bijna tot nul wordt gereduceerd. Het ergonomische handvat ligt letterlijk goed in de hand en je hoeft – zelfs bij hoge waterdruk – niet veel krachten te gebruiken om de spuitlans te bedienen. Het vermogen kun je gemakkelijk regelen via de Servo Control.

Voor de meeste reinigingsklussen volstaat een temperatuur rond 60 °C. Met deze ecostand kun je tot 20% brandstof sparen. Voor bijvoorbeeld het verwijderen van oliën kun je de temperatuur laten oplopen tot boven 100 °C (maximaal 155 °C). Bij de M- en de S-klasse beschik je over 2 reinigingsmiddeltanks.

Voor de meeste reinigingsklussen volstaat een temperatuur rond 60 °C. Met deze ecostand kun je tot 20% brandstof sparen.
Voor de meeste reinigingsklussen volstaat een temperatuur rond 60 °C. Met deze ecostand kun je tot 20% brandstof sparen. - Foto: AV

In België wordt deze serie hogedrukreinigers begin 2024 gelanceerd, maar je zal ze ook al kunnen zien tijdens Agribex (6-10 december).

Veegmachines

Ook het verruimde gamma veegmachines is interessant op land- en tuinbouwbedrijven. Voor de schoonmaak van een loods of koer is een manuele of elektrisch aangedreven veegmachine immers een grote hulp. Tijdens de persconferentie werd onder meer de vernieuwde KM 70/20 C 2 SB handveegmachine voorgesteld. Deze eenvoudige manuele machine met 2 opklapbare en aangedreven zijborstels heeft een werkbreedte van 70 cm en een opvangbakcapaciteit van 20 l. Deze machine kun je rechtopstaand opbergen dankzij het inklappen van de beugel. Twee modellen uit de KM-serie zijn elektrisch aangedreven via een 36V-batterijplatform. De KM 85/50 wordt aangedreven met een Li-ion batterij. Deze batterij kun je op elk moment (bij)laden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken