Startpagina Economie

Maïs- en sojaoogst verlopen vlot

De oogst van maïs en soja vordert goed in het noordelijk halfrond. Dat heeft effect op de internationale marktprijzen.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 39 en 40 (25 september - 8 oktober).

Redelijk stabiele tarwenotering

De Matif (Marché à Terme International de France)-tarwenotering is sinds half september redelijk stabiel te noemen, met prijzen die schommelen tussen 232 en 243 euro/ton. Raf Beyers: “Het dieptepunt van de voorbije 3 weken werd bereikt na het kwartaal stockrapport van het United States Department of Agriculture (USDA) op 29 september. Er is namelijk bijna 5% meer tarwe geproduceerd dan verwacht, wat de prijs vooral op de Amerikaanse markt onder druk zette.”

Economische vertraging weegt ook op de Europese tarwe-export, die 27% lager is dan vorig jaar. Het zuidelijke halfrond, met als eerste Australië, kampt meer en meer met droogte. Als die blijft doorgaan, verwacht men in Australië maar de helft van de tarweproductie van het vorige recordjaar.

Ondanks het uitblijven van een graandeal heeft men hoop op een toename van de Oekraïense graanexport uit de havens in de regio Odessa. “Na de Oekraïense aanval op het hoofdkwartier van de Russische marine is het risico op deze alternatieve corridor alleen maar toegenomen, omdat de Russen als reactie de cruciale exporthaven bombarderen. De Russische tarweproductie is voor dit jaar inmiddels weer naar boven bijgesteld, wat maakt dat de neerwaartse druk van Russische tarwe normaal blijft duren. Intussen lijkt de diplomatieke crisis tussen Polen en Oekraïne wat te dooien. Er is een overeenkomst gesloten tussen Polen, Litouwen en Oekraïne, waarbij Litouwen op zijn eigen grondgebied in zou staan voor de controles van de graandoorvoer richting Poolse corridors. Polen engageert zich daardoor om doorvoercorridors te blijven organiseren voor Oekraïens graan.”

Maïsoogst bepaalt de marktprijzen

De maïsprijs begint te lijden onder de toenemende oogstdruk. “Eurostat is naar buiten gekomen met de analyse van een groter areaal Oekraïense maïs, waardoor het de oogstverwachting daar met bijna 13% heeft verhoogd. In de Verenigde Staten (VS) is intussen al 23% van de maïsoogst binnengehaald, wat meer is dan de 19% van vorig jaar. Het blijft in de VS wel een uitdaging om de maïs over de Mississippi vervoerd te krijgen vanwege het zeer lage waterniveau. De vervoerstarieven liggen daarmee hoger dan vorig jaar, wat de prijs van maïs in de VS vermoedelijk ondersteunt.”

China toont, ondanks de exportmoeilijkheden, intussen interesse in Oekraïense maïs. Omgekeerd dan bij tarwe kwam het USDA met lager dan verwachte kwartaalstocks voor maïs. In Argentinië lijdt men terug onder de droogte, wat de inzaai van maïs bemoeilijkt.

Minder koolzaad in Canada

De prijs van koolzaad of raapzaad op de Matif fluctueert al sinds half september tussen 430 en 450 euro/ton. “In de zomermaanden was de volatiliteit groter, wat erop kan wijzen dat de prijs van de laatste weken een prijs is waarbij handelspartijen elkaar vinden.”

In Canada werden de koolzaadproductieramingen voor 2023-2024 door aanblijvende droogte nogmaals met zo’n 8% naar beneden bijgesteld. In Europa heeft men de productie nog met 2,5% naar boven bijgesteld, wat de productie gelijk zet aan vorig seizoen. De olieprijs heeft de 100 dollar niet kunnen vinden en daalt terug, wat ook koolzaadprijzen mee stabieler kan houden. De dalende EUR/USD-koers is goed voor de Europese exportpositie ten opzichte van geïmporteerde zaden.

Sojaoogst vordert goed

In de VS is men reeds 23% ver met zowel soja- als maïsoogst. Dit is een voorsprong tegenover vorig seizoen. Men voorspelt dat rond 10 oktober al 50% van de soja geoogst kan zijn, wat de oogstdruk vermoedelijk vanaf dan al doet afnemen. Het USDA-kwartaalstock rapport gaf een hoger dan verwachte septemberstock, wat de markt terug naar het dalletje van begin augustus bracht. Naast behoefte aan tarwe vertoonde China, dat van 2-8 oktober in de ‘Gouden vakantieweek’ zit, ook grote honger naar Amerikaanse sojabonen door een uitzonderlijke aankoop van 265.000 ton. De twijfel rond Chinese honger naar voergrondstoffen wordt daarmee van tafel geveegd. “In Zuid-Amerika blijven droogtezorgen de inzaai van maïs en straks ook soja bemoeilijken. In Argentinië is er daardoor al sprake van een switch van maïs naar soja”, besluit Raf Beyers.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken