Startpagina Economie

Boterprijs scheert hoge toppen in de Verenigde Staten

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 4 oktober met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

De rente beheerst terug de markten. “De langetermijnrentes bereikten in vele landen begin oktober een nieuwe piek”, legt Raf Beyers uit. “Zo ging de belangrijke Amerikaanse tienjaarsrente naar het hoogste punt sinds 2007. In Europa gingen de rentes naar het hoogste punt sinds 2011-2012. Men gaat ervan uit dat zowel de Federal Reserve (FED) als de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar de rente nog zullen verhogen en dat ze deze ook langer hoog zullen houden.”

Verschil tussen VS en EU

In de Verenigde Staten (VS) spelen de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, die gestut wordt door een sterke consumptie van de gezinnen. Ook de laatste banencijfers laten zien dat de Amerikaanse arbeidsmarkt oververhit blijft, wat hogere lonen en een hogere inflatie bewerkstelligt. De ECB kan wel terugschrikken voor een agressief beleid door de toenemende begrotingstekorten in heel wat Europese landen en de nog tot stilstand gekomen Europese economie onder aanvoering van Duitsland. Beyers: “De dollar wordt populairder als de FED de rente meer kan verhogen dan de ECB en tegelijk ook de Amerikaanse economie het zienderogen beter doet dan de Europese. Dit maakt dat de EUR/USD-koers –nu ongeveer 1,05 – naar het laagste punt gaat sinds november 2022. De olieprijs heeft ook te lijden onder de rentevrees en daalt terug onder de 90 dollar.”

De Global Dairy Trade (GDT) bevestigde op 3 oktober het vorige stevige prijsherstel met een stijging van 4,4% van de zuivelindex.

Zwakke melkproductie in Japan

Japan, een belangrijke zuivelimporteur van onder meer Europese kaas, heeft in de eerste 8 maanden van dit jaar een desastreuze melkaanvoer van -4,5%. Met de voorbije augustusmaand zelfs een melkproductie van -5,9%, melken de Japanners het zwakst van de voorbije jaren. “Dat ze bij de voorbije GDT-evenementen dan ook worden opgemerkt, is daarom niet verwonderlijk”, stelt Raf Beyers nadien.

De belangrijke zuivelimportbuur van de VS, Mexico, melkt wel al het hele jaar groene aanvoercijfers, met 1,9% meer melk tot en met augustus. Mexico vertoont hiermee dezelfde gestage groei in melkproductie dan de voorbije jaren. In Nieuw-Zeeland evolueert men op dit moment stilaan naar de productiepiek in melkaanvoer. Over augustus, wanneer meer en meer koeien aan melk zijn gekomen, is de melkaanvoer nog mild, met 2,1% minder melk. In milksolids, kg melkgrondstof, is de daling wel minder, met -0,9 %. “De weersomstandigheden bij de Kiwi’s zullen bepalend zijn voor de rest van het seizoen”, meent Raf Beyers.

“In Europa is de Franse melkproductie sinds de hittegolf begin september teruggevallen naar -6,8 % in de laatst gekende productieweken. In Duitsland valt de melkproductie sinds half augustus terug op het niveau van vorig jaar. Dit maakt dat vloeibare zuivel momenteel gegeerd is in Noordwest-Europa, wat de spotmelk richting 50 cent duwt.”

Wisselende boterprijzen in de EU

De roomprijzen in Europa zijn de voorbije weken stevig gestegen richting 6.600 euro/ton, wat room een betere valorisator maakt dan boter. Dat doet dan weer de beschikbaarheid van verse boter afnemen. Beyers: “In de VS scheert de boterprijs momenteel hele hoge toppen. Er is in de VS een gezonde botervraag. Kopers maken zich zenuwachtig rond een voldoende beschikbaarheid tijdens de feestdagen die in aantocht zijn. Dit maakt de Amerikaanse boter momenteel een pak duurder dan de Europese en Nieuw-Zeelandse.”

In Europa was er in week 40 weer een zeer opvallend beeld bij de boterindexmakers. “Zo ging de Nederlandse boterprijs maar liefst 210 euro/ton omhoog naar 4.750 euro/ton, daalde de Duitse met 50 euro/ton naar 4.700 euro/ton en bleef de Franse gelijk en een pak lager met 4.340 euro/ton. Dit resulteerde in een Europese boterindex van 4.597 euro/ton.”

Op de GDT deed boter, in vergelijking met poeder, een bescheiden opstap van +1,3%, naar een prijs van 4.591 euro/ton. Op de GDT valt wel op dat de boterprijs in de nabije contractmaand november ongeveer 150 euro/ton hoger is dan in verdere contractmaanden tot april 2024.

Meer exportvraag voor SMP

In mageremelkpoeder (SMP, Skimmed Milk Powder) wordt er de laatste weken vanuit alle regio’s meer exportvraag beschreven. Dit is zeker ook vast te stellen aan de hogere handelsvolumes op de voorbije 2 GDT-veilingen. “Zo was in week 40 het gekochte volume op de GDT door Noord-Azië (inclusief China) lager dan vorige veiling, maar wel hoger dan vorig jaar. De agressiefste kopers op de GDT waren die uit Zuidoost-Azië en uit het Midden-Oosten. De oliedollars lijken dus besteed te worden.” Op de GDT ging SMP 6,6% in prijs omhoog naar 2.443 euro/ton. De laatste 2 veilingen is de SMP-prijs in Nieuw-Zeeland zo met 12% gestegen.

In Europa gaat de SMP-index deze week bij alle indexmakers omhoog naar 2.408 euro/ton. In SMP is de prijsverhoging de voorbije weken dus bescheidener dan bij boter. In Europa kan vollemelkpoeder (WMP, Whole Milk Powder) de prijsopstap van andere zuivelproducten niet volgen vanwege een gematigde interne vraag. De exportmarkt van WMP wordt momenteel bijna volledig ingevuld door Oceanië en Zuid-Amerika, waar de melkproductie naar het seizoenshoogtepunt gaat.

Wisselend beeld bij kaasprijzen

Ook Europese kaasprijzen laten een wisselend beeld zien, met de vorige weken eerder een prijsdruk bij cheddar. Die noteert nu circa 3.700 euro/ton. We zien ook prijsweerstand bij mozzarella, die 3.436 euro/ton bedraagt. Alleen jonge gouda trekt aan, naar ongeveer de cheddarprijs, met 3.640 euro/ton.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken