Startpagina Bedrijfsnieuws

Claydon voor het eerst op de Werktuigendagen

Het Engelse machinemerk Claydon zagen we voor het eerst in actie op de voorbije Werktuigendagen in Oudenaarde. Hiervoor had de invoerder enkele redenen.

Leestijd : 2 min

Sinds 2021 verzorgt de familie Braibant (Greenfarm) de import van het Engelse merk Claydon bij ons. In dit kader waren zij voor het eerst aanwezig op de Werktuigendagen.

Economisch tarwe zaaien

De zaaimachines van Claydon bieden een vereenvoudigde zaaitechniek waarbij de strip-till-techniek met directzaai wordt gecombineerd. De oprichter en uitvinder, Jeff Claydon, zocht een oplossing om op een economischere manier tarwe te zaaien, met behoud van het opbrengstpotentieel.

Hij ontwierp hiervoor een zaai-element dat bestaat uit een eerste smalle beitel die maximaal 15 cm onder de zaaidiepte in de zaairij de bodem in gaat. Zo komt er lucht in de grond en wordt een drainagekanaal gecreëerd, zodat water dieper in de bodem infiltreert en gewaswortels groeien.

Na de smalle beitel volgt een verend opgehangen zaaitand (ganzenvoet van 18 cm breed). Kunstmest kan geplaatst worden onder het zaad via de beitel of boven het zaad via de zaaitand. Nivelleerplaten en een zaaieg bedekken het zaaizaad.

Een voordeel is dat door de beperkte grondbewerking de bodem minder uitdroogt. Volgens de invoerder is de techniek zeer geschikt voor zwaardere gronden. Andere voordelen zijn dat het bodemleven niet wordt verstoord. De vaste ondergrond zorgt voor een betere toeganglijkheid op het veld in het voorjaar. Door de strokenteelt zouden de gewassen gezonder zijn. Er is de mogelijkheid om direct na tarwe, bieten, maïs en zelfs in gras te zaaien.De machine werkt op alle grondsoorten, maar zou in vergelijking met andere directzaaimachine ook op de klei moeten werken.

Stro-eg van Claydon.
Stro-eg van Claydon. - Foto: TD

Schoffel en stro-eg

Er wordt gezaaid in stroken van 18 cm breed met een onderlinge, onbewerkte strook van 14 cm breed. Om deze onkruidvrij te houden, heeft Jeff Claydon een bijhorende schoffel ontwikkeld. Volgens zijn agronomische benadering en filosofie heeft hij tevens een stro-eg ontwikkeld die bestaat uit verende opgehangen tanden. Ook deze machine werd gedemonstreerd op de Werktuigendagen. Het doel hiervan is om organisch materiaal dat aan de oppervlakte ligt, homogeen te verdelen, maar ook om zaad van een vorige teelt te doen kiemen en in een volgende passage te vernietigen, net als het bestrijden van onkruiden en slakkeneitjes. Meerdere werkgangen, met enige tussentijd, zijn hiervoor nodig. Dus het principe van het vals zaaibed.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken