Startpagina Economie

Departement voert in 2023 de eerste betalingen in december uit

De voorbije jaren slaagde het Departement Landbouw en Visserij er steeds in om al eind oktober het voorschot op de basisbetaling en de premie jonge landbouwers uit te betalen. De laattijdige goedkeuring van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid 2023-2027 zorgt ervoor dat in 2023 de eerste betalingen pas in december worden uitgevoerd.

Leestijd : 1 min

Dit jaar lukt het niet om voorschotten uit te betalen, hoofdzakelijk omdat het GLB laat kon opstarten. Ook het groot aantal nieuwe GLB-maatregelen zorgt voor vertraging, zowel op het vlak van de dossierverwerking als van de controles ter plaatse. Hierdoor kunnen we in 2023 niet afwijken van de Europese betaalkalender en kan de eerste betaling (uiteraard na controle) pas in december gebeuren. Op dat moment wordt een betaling uitgevoerd voor de basisinkomenssteun, de aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers en de herverdelende inkomenssteun.

In de eerste helft van 2024 is een betaling gepland voor de ecoregelingen, de agromilieuklimaatmaatregelen en de duurzame zoogkoeienhouderij. Landbouwers kunnen de up-to-date planning van de betalingen steeds raadplegen in de betaalkalender op de website: https://lv.vlaanderen.be/steun/uitbetalingen

Departement Landbouw en Visserij

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken