Startpagina Economie

De maïsoogst is wereldwijd in volle gang

De wereldwijde tarwevoorraden zijn momenteel behoorlijk laag. Daarnaast vlot de maïsoogst in het noordelijk halfrond goed.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 41 en 42 (9 - 22 oktober).

Lage wereldwijde tarwestock

De tarwemarkt wordt momenteel – en ook al de voorbije maanden – beheerst door Rusland. “Tussen juli en september exporteerden de Russen maar liefst 17 miljoen ton tarwe, wat 42% meer is dan dezelfde periode vorig jaar”, legt Raf Beyers ons uit. “Rusland hanteerde tot voor kort een prijsvloer van 270 dollar/ton FOB (Free on board). Begin oktober gingen de Russische verkopers daar onderdoor naar 260 dollar per ton, om zo een deal van 480.000 ton richting Egypte klaar te krijgen. Er ging zo ook Russische tarwe richting Roemenië en Bulgarije.”

Uit het World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE)-rapport van 12 oktober blijkt dat de tarwestock wereldwijd gedaald is in vergelijking met een maand terug. De stock blijft dus dalen sinds het laatste hoogtepunt in seizoen 2019/2020. Zo bevindt de huidige tarwestock zich ongeveer op het niveau van seizoen 2015/2016. De Europese tarweprijs daalde net voor het verschijnen van het WASDE-rapport onder de 230 euro, om nadien terug te stijgen boven 237 euro.

Intussen is al meer dan 17% van de Franse wintertarwe gezaaid, tegenover 13% in het 5-jarige gemiddelde. De weermarkten in het zuidelijk halfrond gaan veel bepalen de komende maanden. Zo blijven Australië en Argentinië extreem droog en is het noorden van Brazilië bovengemiddeld droog en het zuiden eerder te nat door overvloedige neerslag. Geruchten dat China terug graan zal aankopen in zowel Frankrijk als de Verenigde Staten (VS) kunnen de markt de komende periode mogelijk beïnvloeden.

Maïsoogst loopt volop

Wereldwijd is de maïsoogst in volle gang. Beyers: “Zo is in de VS intussen meer dan 45% van de maïs geoogst tegenover 42% gemiddeld. Frankrijk heeft al 50% van de maïs binnen tegenover 48% in het langjarige gemiddelde. De oogstdrukte kan dus nog even aanhouden. Dankzij gunstige omstandigheden in het middenwesten van de VS kan de oogst er vlot afgerond worden.”

Het novembercontract van de Matif (Marché à Terme International de France) voor maïs tikte vlak voor het WASDE-rapport even onder de 200 euro per ton, maar herstelde al snel terug iets boven deze belangrijke grens. Het WASDE-rapport van 12 oktober ziet de maïsstocks wereldwijd met 0,5% dalen tegenover vorig maand, maar zit nu wel 4,79% hoger dan een jaar geleden.

Voor Brazilië voorspelt CONA, de Braziliaanse WASDE, een maïsproductie van 119,4 MT voor het komende seizoen. Dit is 12,5% minder dan het voorbije seizoen. China blijft werken aan het op peil houden van zijn graanvoorraden, wat de record- maïsoogst van dit jaar mee kan opsouperen. Terughoudendheid om maïs te verkopen door Amerikaanse akkerbouwers beperkt voorlopig verdere prijsdalingen.

Dalende prijzen raapzaadschroot

“In koolzaad zien we dat de verkoopdruk zich concentreert op de korte termijn”, analyseert Raf Beyers. “Voor de verdere maanden surft koolzaad mee met de opleving van Noord-Amerikaanse oliehoudende zaden zoals sojabonen en koolzaad. De olieprijzen, die wat bescheiden oplopen door de spanningen in het Midden-Oosten, kunnen de prijs van koolzaad de komende tijd ook beïnvloeden.”

Gedreven door een herstel van de export begin oktober, stabiliseerde de palmolieprijs op de beurs van Kuala Lumpur op het hoogste niveau in meer dan een maand. “De Europese raapzaadprijzen blijven historisch gezien abnormaal iets lager noteren dan de Amerikaanse sojaboonprijzen. Men ziet op korte termijn een groter aanbod van raapzaadschroot dan de vraag. Dat zorgt voor dalende prijzen voor het raapzaadschroot, dat goed rekent tegenover andere eiwitproducten.”

Sojameelprijs is hoog

De Amerikanen exporteerden in augustus 31% meer sojaschroot dan vorig jaar, waardoor het niet abnormaal is dat de wereldwijde voorraad sojabonen daalde in het WASDE-rapport van 12 oktober. In het rapport daalde de sojabonenproductie door de daling van de opbrengst per acre. Beyers: “Door de huidige lagere export zien we in de VS de stocks niet dalen tegenover september.”

Het speculeren op de Zuid-Amerikaanse recordoogst van sojabonen voor het komende seizoen wordt nu al doorkruist door droogte die over de markten blijft hangen. De situatie van een lage voorraad lijkt daarmee niet van de baan. Het doet de sojameelprijs van de nabije contractmaand december op de Chicago Mercantile Exchange (CME) terug boven de 400 dollar veren. Het is intussen meer dan een maand geleden dat de sojameelprijs nog zo hoog ging.

Rusland sloot recent een historisch graanakkoord met China over de komende 12 jaar voor de aanvoer van graan, groenten en oliehoudende zaden uit vooral het oosten van Rusland. Dit zal de wereldhandel richting China mogelijk beïnvloeden.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken