Startpagina Economie

Lagere melkaanvoer verwacht voor belangrijke Europese zuivellanden

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 18 oktober met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. In Europa wordt minder melk geproduceerd, de melkprijzen gaan terug de goede richting uit.

Leestijd : 4 min

De aanslagen en de oplopende spanning in het Midden-Oosten zetten de geopolitieke spanningen op scherp. “Ook het conflict in Oekraïne is ook nog altijd gaande”, brengt Raf Beyers in herinnering. “Ondertussen zitten Rusland en China niet stil nu ze een handelsdeal voor landbouwproducten sloten voor de komende 12 jaar. Het zou gaan over granen, groenten en oliehoudende zaden uit vooral het oosten van Rusland. De Chinese economie kwam recent met groeicijfers die positiever dan verwacht waren voor hun economie in het derde kwartaal.

Inflatiezorgen

Het algemene beurssentiment wordt echter beheerst door het conflict in het Midden-Oosten en de aantrekkende olieprijs die ook de inflatiezorgen weer kan aanwakkeren. Zo steeg de rente van de 10-jarige Amerikaanse staatslening naar 4,87%, het hoogste niveau sinds 2007. De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn een van de zorgenmakers over de inflatie. De Europese stagflatie, waarbij de productie stagneert en de inflatie in traag tempo daalt, blijft even zorgelijk wegen op de Europese economie, zeker nadat er over augustus een stevige krimp van de industriële productie werd vastgesteld. Het muntpaar EUR/USD fluctueert sinds eind september tussen 1,05 en 1,06.”

Nieuwe stijging GDT

Op 17 oktober zagen we de vierde stevige stijging op rij voor de Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade (GDT)-zuivelveiling met een prijsopstap van 4,3%. “Hiermee komt de index terug op het niveau van eind juni”, stelt Raf Beyers vast.

Afwijkende melkproductiecijfers voor ons land

In de EU27 melkt men over augustus nog maar +0,23% tegenover vorig jaar. Zo melkt men eigenlijk ongeveer evenveel dan in 2021, want vorig jaar was het in augustus 0,30% minder.

Beyers: “Een zeer opvallend resultaat in melkproductie over augustus zien we in eigen land. België noteerde maar liefst 10,7% meer melk dan vorig jaar. Augustus zou bij de Belgen daarmee de hoogste productiemaand van dit kalenderjaar geworden zijn, wat zeer abnormaal is en doet vermoeden dat er een fout in de aanvoercijfers kan geslopen zijn.

De verwachting dat Europa over september met rode aanvoercijfers geconfronteerd zal worden, zien we al in Nederland. De Nederlanders hebben over september voor het eerst sinds 15 maanden terug een rood aanvoercijfer, met 1,2% minder melk. Wetende dat de weekaanvoer in zowel Frankrijk (circa -5%) als Duitsland (circa -0,5%) ook sputtert over september, kent de Europese melkaanvoer dan zeker een dieptepunt. Spotmelkprijzen noteren evenwel rond de 45 cent, wat stevig is voor de tijd van het jaar.”

Europese boterprijs hoger dan Nieuw-Zeelandse

De Europese boterprijs steeg op een maand tijd meer dan 10%. De boter-index bedraagt nu 4.868 euro/ton. “In week 42 was de stijging wel bescheiden, met 50 euro/ton, wat zou kunnen te maken hebben met het ook iets milderen van de roomprijs. Op de GDT zien we boter nu ook al bijna anderhalve maand een iets rustigere opstap maken van +8,9%. Zo deed de GDT-veiling van 17 oktober er 2,9% bij naar een prijs, wisselkoers omgerekend, van 4.688 euro/ton. Nu is de Europese boter terug duurder dan de Nieuw-Zeelandse.”

Op de GDT ging AMF (anhydrous milk fat, vochtvrij melkvet), stevig omhoog (+7,1%) naar 5.039 euro/ton, wat terug een normalere spread tussen boter en AMF geeft. In de Verenigde Staten (VS) blijft de boterprijs kortbij recordhoge toppen scheren. Raf Beyers: “We zien daar wel, in tegenstelling tot het beeld in Europa, dat de boterprijs op de termijnmarkt daar vanaf Q2 2024 ongeveer 25% lager ligt. Dat kan erop wijzen dat men de prijs daar na Nieuwjaar terug ziet dalen, hoewel het opvalt bij de Amerikanen dat ze over augustus het minste boter produceerden van de laatste 5 jaar. Dat laat zien dat men argwanend is om te produceren voor verkoop meerdere maanden vooruit en dat men ook gemakkelijk van de verse room kan af geraken.”

Hoge Europese SMP-prijs

De Europese mageremelkpoederprijs (SMP, skimmed milk powder) steeg op een maand tijd bijna 15% met in week 42 een SMP-index van 2.543 euro/ton. “Het is al van maart geleden dat we nog zo’n hoge Europese SMP-prijs zagen”, zet Raf Beyers. “De voorbije maand is de vraagzijde de drijfveer geweest van deze prijsverhogingen. Tegelijk lijkt ook de beschikbaarheid van SMP in Europa eerder bescheiden te zijn. De productie van mageremelkpoeder in de eerste 7 maanden van het jaar was 6,3% lager dan vorig jaar.”

Op de GDT ging SMP in de voorbije maand 16,3% in prijs vooruit. “Te weten dat men op de GDT de voorbije 4 veilingen gemiddeld +32,2% meer zuivelproduct verkocht dan vorig jaar, wijst dat op een gezonde vraagmarkt. Op de GDT ging SMP in week 42 naar 2.523 euro/ton, waarmee men heel dicht op de Europese prijs zit. De Amerikaanse SMP-prijs lijkt iets achter te blijven, met 2.419 euro/ton.

Het belangrijke vollemelkpoeder (WMP, whole milk powder) op de GDT ging op 1,5 maand met 20% in prijs omhoog. WMP noteert bij de Kiwi’s nu 2.903 euro/ton. Het blijft daarmee nog wel stevig achter op de Europese WMP-prijs, die momenteel 3.500 euro/ton noteert. Als de WMP op de GDT dus nog naar de Europese prijs trekt, dan zien we zeker nog enkele positieve GDT-veilingen in het vooruitzicht», besluit Raf Beyers het zuiveloverzicht.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken