Startpagina Uw stem

Opinie: Stikstofproblematiek ontleed en uitgebeend

Het advies van de Raad van State over het stikstof-decreet toont volgens Peter De Swaef van de vzw Verenigde Veehouders een regering en beleid die een democratische rechtstaat onwaardig zijn. Hij schreef dit opiniestuk.

Leestijd : 5 min

Na lezing van het advies van de Raad van State over het stikstofdecreet komen we tot de conclusie dat – zoals we al eerder vaststelden en rapporteerden – ook de Raad van State van mening is dat de Pragmatische Aanpak Stikstof (PAS) en het decreet niet in overeenstemming zijn met meerdere artikelen van het EU-Handvest en met artikelen van de Grondwet.

De democratie is in gevaar

Maar liefst 5 artikels van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en 4 artikels van de Grondwet lappen deze Vlaamse regering en Zuhal Demir aan hun laars. Als de Vlaamse regering en het parlement de grondwet en de mensenrechten schenden, kunnen we dan nog spreken van een democratische rechtstaat?

De Vlaamse regering, met onder andere het departement Omgeving onder leiding van Minister Zuhal Demir, is verantwoordelijk voor de toepassing van de PAS. De beleidsmaatregelen bij de toepassing van de PAS door de Vlaamse regering zijn echter gebaseerd op foute – ik noem het zelfs frauduleuze – cijfers afkomstig van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Vastgesteld wordt tevens dat de Vlaamse regering zich laat adviseren door vzw Natuurpunt. Deze verspreiden al gedurende zeer lange tijd, negatieve, maar zeer sterk overdreven, en leugenachtige berichten vind ik over te veel stikstofdepositie in de natuurgebieden. Voor mij is Natuurpunt dan ook de drijvende kracht achter het verzonnen stikstofverhaal. Hun invloed op het Vlaamse milieubeleid neemt dictatoriale proporties aan.

Fouten en incorrecte cijfers

De vzw Verenigde Veehouders heeft op 1 maart 2023, in een open brief aan de Vlaamse parlementsleden, al gewezen op de incorrecte cijfers en fouten in de PAS. Deze open brief is gebaseerd op de bevindingen van een panel van onafhankelijke professoren, die de belangrijkste wetenschappelijke en juridische pijnpunten van de voorgenomen stikstofaanpak aantoonden. Ondanks deze toelichting aan het Vlaamse parlement werd door de regeringspartijen een nieuw ontwerp-stikstofdecreet opgesteld.

Praktijk kan theoretisch modelletje niet bewijzen

Uit metingen van ammoniak uit rioolopeningen blijkt dat de stikstofexcretie door huishoudens zwaar onderschat is. Een andere fout die we merkten, zit in de berekening die de depositie van ‘natte’ ammoniak naar droge omzet. Deze dubbele hoeveelheid droge NH3-depositie, is zowel rekenkundig als volgens de wetten van de fysica onmogelijk!

Deze theoretische waarde wordt geschat met het Vlops-model, omdat volgens de VMM droge depositie moeilijk te meten valt. Bij de beschrijving van het Vlops-model in wetenschappelijke publicaties vinden we talrijke ingewikkelde formules, maar geen enkele fysieke test die de theorie kan staven. Volgens een studie van een VITO-wetenschapper is er sprake van een onnauwkeurigheid van 70%.

Dit geeft mij de indruk dat het Vlops-model met opzet en voorbedachte rade werd ontwikkeld om onder het voorwendsel van ‘wetenschap’ cijfers te kunnen manipuleren. Als men bij een snelheidsovertreding geflitst wordt, dan moet dat wettelijk verplicht gebeuren met een gehomologeerd en geijkt toestel. Stel u eens voor dat een agent uw snelheid met een modelletje gaat schatten...

De uitleg van de VMM is dat ze droge depositie niet kunnen meten. Natuurlijk niet, ze is er niet, want ammoniak stijgt op in droge omstandigheden en de concentratie aan NH3 in de lucht is, na natte depositie, dikwijls lange tijd nul.

De ammoniakemissie wordt nu bepaald met een voorspellingsmodel, op basis van een vaste N-emissiefactor per diersoort en het staltype. Het gaat dus om een gemiddelde schatting. Continue metingen van de emissie op jaarbasis werden nooit uitgevoerd. Het ILVO is pas gestart met proeven die in 2023 en 2024 plaatsvinden.

Van ‘agrobashing’ en ‘framing’ tot brainwashing

Volgens de natuurverenigingen en het departement Omgeving valt er te veel ammoniak afkomstig van de veeteelt neer in natuurgebieden, waardoor bramen en netels andere planten overwoekeren. Maar, ook in de Italiaanse wijnstreken waar praktisch geen veeboeren zijn, groeien de bramen eveneens gelijk zot, zoals ook al het andere struikgewas. De uitbundige groei is waarschijnlijk vooral toe te schrijven aan het hoge CO2-gehalte in de atmosfeer.

Met framingbegrippen als ‘stikstofcrisis’, ‘stikstofdeken’, ‘stikstofbad’, ‘stikstofstolp’ en ‘biodiversiteitsverlies’ werd de ganse bevolking gebrainwasht, vind ik. Deze begrippen, die een eigen leven zijn gaan leiden, worden gretig gebruikt, maar zijn eigenlijk te belachelijk voor woorden als men weet over welke hoeveelheid stikstof het gaat.

Het probleem is dat niemand eigenlijk nog weet waarover men het heeft. Voor alle duidelijkheid: het gemiddelde ammoniakgehalte in de buitenlucht is enkele microgrammen per kubieke meter, of 4,7/1.000.000.000.000 (biljoen). 4,7 µgram, dat zijn ± 5 bolletjes met een diameter van één tiende van een millimeter, met het blote oog niet zichtbaar, in een vat van 1.000 liter lucht! Veel stelt dat dus niet voor en daarvan is dan nog maar maximum 40% landbouw gerelateerd. ‘Stikstofdeken’ en ‘het stikstofbad is vol’ klinken nu niet meer zo geloofwaardig, toch?

Vlaamse economie in moeilijkheden door Demir

De grootste bronnen van stikstofdioxide (NO2) zijn de scheepvaart, luchtvaart, industrie, mobiele werktuigen en het wegverkeer. Volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) stoten de vliegtuigen die op Brussels Airport vertrekken meer stikstofoxiden uit dan alle bedrijven in de Antwerpse haven samen. Ze stoten ook meer broeikasgassen uit dan de verwarming van een miljoen huishoudens. Als de industrie op dezelfde basis beoordeeld wordt als de landbouw – en indien nodig zal het grondwettelijk hof daarvoor zorgen – dan gaan er heel veel fabrieken, bedrijven, zee- en luchthavens dicht moeten.

Door de leugens van Natuurpunt te geloven heeft minister Demir volgens mij de ganse Vlaamse economie in moeilijkheden gebracht. Wie een put had gegraven voor de boer, kan daar nu beter zo snel mogelijk de ganse stikstofsaga insteken, dichtgooien en goed aanstampen!

Conclusie

De emissie en depositie van ammoniak en NOx, door stikstof gerelateerde biochemische processen ontkennen we niet. Landbouw en veeteelt hebben een gering aandeel, maar zijn zeker niet de grootste bron van ammoniakemissie en produceren veel minder NH3-depositie dan uit de VMM publicaties zou moeten blijken.

Het huidige beleid van het departement Omgeving biedt geen toekomst aan de Vlaamse landbouw, het wordt gestuurd door een fanatieke groene doctrine zonder normbesef.

Burgers en ondernemers hebben recht op een correcte, neutrale en onpartijdige benadering en behandeling door overheidsdiensten. Elke vorm van bedrieglijk opzet en belangenvermenging kan beschouwd worden als een ambtsdelict. Het moedwillig overhoopgooien van mensenlevens is een zware schending van de mensenrechten.

Peter De Swaef, vzw Verenigde Veehouders

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken