Startpagina Veeteelt

Chinees verbod op Belgisch rundvlees heeft geen impact

China heeft een invoerverbod opgelegd aan herkauwers en afgeleide producten uit België wegens blauwtong. Het verbod heeft echter geen impact.

Leestijd : 1 min

Sinds september is in Nederland bij honderden veebedrijven blauwtong vastgesteld. In België meldde het federaal voedselagentschap FAVV op 10 oktober één geval in het Antwerpse Merksplas.

De ziekte wordt door knijten verspreid onder herkauwers zoals koeien, schapen en geiten. China heeft daarom de invoer van herkauwers en afgeleide producten uit zowel Nederland als België nu opgeschort.

Wat België betreft, heeft dat verbod echter geen impact. Volgens de federatie van de Belgische vleessector (Febev) wordt er geen rundvlees naar China geëxporteerd en was dat sowieso nog niet toegelaten. Ook wat schapen en geiten betreft - waarvan België amper vlees uitvoert - gaat er niets naar China, zegt topman Michael Gore. In juni ging de deur wel op een kier voor de export van Belgisch rundvlees naar China, door een beslissing van het Chinese douaneagentschap. Maar voor de uitvoer ook daadwerkelijk mogelijk zou zijn, moeten er volgens Gore nog heel wat hordes genomen worden.

Ook wat levende runderen en bijvoorbeeld rundersperma en -embryo's betreft, is er volgens de Boerenbond ‘quasi geen export’ naar China. De impact van het Chinese invoerverbod is dus ‘minimaal’, stelt Boerenbond woordvoerder Frederik Meulewaeter.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken