Startpagina Economie

Europees-Australische handelsgesprekken struikelen over landbouw

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Australië over een vrijhandelsakkoord zijn mislukt. Gesprekken tussen de 2 partijen in de marge van de G7-top in het Japanse Osaka leverden niets op.

Leestijd : 2 min

"We hebben geen vooruitgang kunnen boeken", zei de Australische handelsminister Don Farrell zondag 29 oktober na een ontmoeting met Europese vertegenwoordigers. "De onderhandelingen zullen voortgezet worden en ik ben hoopvol dat we ooit een deal kunnen sluiten die zowel Australië als onze Europese vrienden ten goede komt."

Na 2025

Het overleg in Osaka werden gezien als dat van de laatste kans voor een akkoord in de nabije toekomst. Het zal naar verwachting jaren duren voor de onderhandelingen weer op gang komen.

De Australische minister van Landbouw Murray Watt zei tegen de Australische zender ABC dat deze legislatuur waarschijnlijk geen nieuwe pogingen wordt ondernomen. Dat zou beteken dat de Australische regering pas na de parlementsverkiezingen van 2025 weer om de tafel wil gaan zitten.

Al ruim 5 jaar werkten de Europese Commissie en Australië aan een vrijhandelsakkoord. Over de meeste zaken raakten Brussel en Canberra het al eens, alleen een aantal landbouwkwesties bleven overeind. De Australiërs willen meer suiker en rund- en schapenvlees kunnen uitvoeren naar Europa, terwijl de EU niet wil dat Australische boeren geografische aanduidingen van bekende Europese producten gebruiken. Het gaat dan bijvoorbeeld om ’prosecco’, ’feta’ en ’mozzarella’.

Struikelen over landbouw

"De Europese Commissie betreurt het gebrek aan vordering tijdens de gesprekken in Osaka", reageerde het uitvoerende orgaan van de EU. "Australië legde opnieuw landbouweisen op tafel die de recente onderhandelingen niet weerspiegelden." De Commissie blijft klaar om de onderhandelingen voort te zetten.

Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis toonde zich zaterdag 28 oktober in Osaka nog hoopvol door te zeggen dat een akkoord ‘binnen bereik’ was. Ook Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski was overigens voor de gesprekken afgezakt naar Japan.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken