Startpagina Economie

Suiker blijft maar duurder worden

De prijs van suiker is maandag 6 november nog wat verder gestegen, naar het hoogste peil in 12 jaar tijd. Dit is te wijten door problemen in Brazilië. In België verwacht de Tiense Suikerraffinaderij ondertussen een ‘gemiddeld’ jaar qua suikeropbrengst.

Leestijd : 1 min

Aanleiding van de nieuwe prijsstijging zijn problemen in de Braziliaanse havens, waar schepen grote vertragingen oplopen. Brazilië is de grootste exporteur van suiker wereldwijd. De prijs voor witte suiker steeg 6 november op de Londense termijnmarkt naar 751 dollar per ton. Ruwe suiker noteert in New York op het hoogste niveau in twaalf jaar, op 27,87 cent per pond.

In België

De bietencampagne in België, waarbij zowat 4.000 landbouwers hun jaarlijkse bietenoogst komen afleveren in de fabrieken van de Tiense Suikerraffinaderij, is eind september gestart en loopt nog tot half januari. Tot nu is ruim 200.000 ton bieten in de verschillende fabrieken geleverd. Vorig jaar werd 3,5 miljoen ton bieten opgehaald, wat resulteerde in een productie van ongeveer 630.000 ton suiker.

"Qua oogst zitten we aan een gelijkaardig gemiddelde volume dan andere jaren op dit moment", vertelt Ingels. "Het suikergehalte in de bieten ligt wel iets lager. De zon had iets meer mogen schijnen. Maar we kijken uit naar de rest van de campagne."

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken