Startpagina Bedrijfsnieuws

Arvesta opent nieuw duurzaam hoofdkantoor

Op 15 november nam Arvesta haar gloednieuwe hoofdkantoor in Wilsele in gebruik. Premier Alexander De Croo (Open VLD) en Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) kwamen het duurzame, circulaire gebouw feestelijk inhuldigen.

Leestijd : 4 min

De werknemers van Arvesta – de grootste toeleverancier voor de land- en tuinbouwsector, maar veelal gekend van de Aveve-winkels – startten op 15 november hun werkdag in een gloednieuw hoofdkantoor. Het ligt op een site langs de Leuvense Vaart, waar Arvesta al langer thuis was. Op deze locatie stond in 1970 immers een van de eerste Aveve-winkels. Nadien nam de retail-afdeling er zijn intrek. Het oude gebouw werd volledig getransformeerd tot een duurzaam hoofdkantoor.

In het nieuwe kantoor werd maximale aandacht aan duurzaamheid gegeven.
In het nieuwe kantoor werd maximale aandacht aan duurzaamheid gegeven. - Foto: Arvesta

Sterke werkgever

Arvesta huurde de voorbije jaren kantoorruimte op de Leuvense Philipssite. Het nieuwe kantoor werd in eigen beheer gebouwd. “Het ligt naast Arvesta’s 33.000 m² grote logistieke distributiecentrum en de grootste Aveve-winkel van het land. Op deze site zijn we nu nog prominenter aanwezig”, stelde Sonja De Becker, voorzitter van de raad van bestuur van Arvesta, trots tijdens de inhuldiging. “Het is een flexibele werkplek geworden die veerkracht, wendbaarheid en digitaliteit uitstraalt. Het is de plek van waar onze medewerkers het elke dag opnieuw opnemen voor onze klanten.”

Arvesta stelt in totaal 2.300 Experts in the field te werk waarvan er een groot aantal vanuit de site in Leuven actief zijn: 350 medewerkers zijn – via hybride werken – verbonden aan het hoofdkantoor, 95 medewerkers zijn actief in het distributiecentrum en een 20-tal in de Aveve-winkel ernaast. Een opvallende aula - een knipoog naar de universitaire aula’s van de studentenstad - in het midden van het gebouw kan gebruikt worden voor presentaties of grotere bijeenkomsten. Verder is de ruimte als landschapskantoor ingericht, met de nodige kleinere zaaltjes die als vergaderruimte kunnen dienen.

Klimaatvriendelijk gebouw

“Het voelt hier inderdaad een beetje als thuiskomen,” bevestigde CEO Eric Lauwers. “Bovendien past dit nieuwe hoofdkantoor perfect bij het transitieproces van Aveve naar Arvesta dat we de voorbije 7 jaar doormaakten. We dragen daarbij het motto sustainability is our licence to operate hoog in het vaandel. In de toekomst is er immers enkel plaats voor duurzame landbouw. Het was dus ook belangrijk dat dit een klimaatvriendelijk gebouw zou worden.

Arvesta koos voor een grondige renovatie van het bestaande gebouw, waarbij enkel de grondvesten zijn blijven staan. Buiten het feit dat er voor veel licht, lucht en ruimte werd gezorgd, heeft dit pand een doorgedreven dak- en muurisolatie. Een warmtepomp zorgt voor verwarming, en er wordt 40.000 l regenwater opgevangen. Het gebouw maakt gebruik van hetzelfde elektrisch circuit als het ernaast gelegen klimaatpositief logistiek centrum. Op die manier kan het hoofdkantoor mee gebruik maken van de 2.000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum dat volledig klimaatneutraal is sinds 2013 door het gebruik van warmtepompen, zonnepanelen, ledverlichting en de aanplanting van een groene zone.

Pleidooi voor Belgische landbouw

Lauwers: “Arvesta investeerde de voorbije jaren in heel wat duurzame innovaties, waarbij we aantoonden dat economie, ecologie én technologie wel degelijk hand in hand kunnen gaan. Arvesta mag gerust het IMEC (n.v.d.r. IMEC is het wereldvermaarde Leuvense onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie) van de landbouw genoemd worden. We zijn trots op de innovaties die we al in de praktijk hebben geïmplementeerd.”

Eric Lauwers, CEO van Arvesta: Wij zijn het IMEC van de landbouw.
Eric Lauwers, CEO van Arvesta: Wij zijn het IMEC van de landbouw. - Foto: AV

Eric Lauwers maakte van de gelegenheid gebruik om een lans te breken voor de Belgische land- en tuinbouwers. “Zij zijn best in class want zij brengen producten op de markt die van de hoogste kwaliteit zijn, én met aandacht voor voedselveiligheid, traceerbaarheid, dierenwelzijn en onze planeet. Zo zorgen onze boeren dat de CO2-uitstoot per liter melk of kg vlees in België bij de laagste ter wereld behoort. Toch blijven we voedingswaren importeren vanuit landen die niet dezelfde standaarden hanteren. We voeren zelfs producten in uit Mercosur-landen zoals Argentinië, Brazilië, Venezuela en Chili waar men gewasbeschermingsmiddelen gebruikt die hier verboden zijn. Nochtans worden de voedingsproducten uit deze landen bij onze retailers massaal aangeboden en er is niemand die zich zorgen maakt over de impact op de gezondheid van de consument. Ook binnen Europa zijn de spelregels niet gelijk. Een gelijk speelveld is dan ook dringend nodig.”

Arvesta blijft rotsvast geloven in de Belgische land- en tuinbouw. De investeringen in de landbouw van de toekomst werden drastisch optrokken. Tussen 2021 en 2025 worden maar liefst voor 275 miljoen euro langetermijninvesteringen gedaan. Eric Lauwers: “Dit hoge bedrag in een sector met bijzonder dunne marges geeft aan dat Arvesta gelooft in de landbouw van de toekomst. Laten we economie, ecologie en technologie samenbrengen om dankzij precieze landbouw de productiviteit alsook de duurzaamheid van de landbouw te promoten.”

Geloof in innovatie

Eerste Minister Alexander De Croo kon zich volledig terugvinden in de woorden van Eric Lauwers: “Het is ook de manier waarop ik naar landbouw kijk. Het is een kapitaalsintensieve sector, waarbij je heel wat zaken niet zelf onder controle hebt. Bovendien leven we in een dens bevolkt land. Desondanks exporteren we topproducten naar de rest van de wereld. We zijn goed en dat wordt eigenlijk te weinig gezegd!”Volgens de premier is de manier waarop de politiek naar de sector kijkt aan het veranderen. Hij verwees daarbij naar het recente derde stikstofakkoord van de Vlaamse Regering. “Men beseft dat rechtzekerheid creëren noodzakelijk is voor alle betrokkenen én voor het eerst gelooft men in innovatieve technieken om de doelstellingen te behalen. Ik ben ervan overtuigd dat innovatie voor de landbouw – zoals blijkt uit de realisaties van Arvesta – een enorme troef kan zijn, net zoals voor onze industrie.”

De prominente gasten kregen een uitgebreide rondleiding doorheen het nieuwe kantoor.
De prominente gasten kregen een uitgebreide rondleiding doorheen het nieuwe kantoor. - Foto: AV

Ook de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani is trots dat Arvesta opnieuw koos voor zijn stad. “De zichtbare aanwezigheid van Arvesta in Leuven wordt met dit duurzame hoofdkantoor alleen maar sterker.” Voor Ridouani past Arvesta terecht in een stad vol kennis en innovatie. “Bovendien is Arvesta als stichtend lid van Leuven 2030 een van de sleutelpartners in onze missie naar een klimaatneutraal Leuven door samen in te zetten op lokale duurzame land- en tuinbouw.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken