Startpagina Agribex

Zeven zilveren aren uitgereikt op Agribex 2023

Agribex organiseert iedere editie een wedstrijd waarbij de grootste innovaties in de dierlijke-, de plantaardige en de tuinsector worden bekroond. Een gespecialiseerde, onafhankelijke jury beoordeelt alle ingediende dossiers.

Leestijd : 5 min

De voorgestelde producten moeten nieuw zijn voor de Belgische markt en hoogstens 9 maanden voor Agribex beschikbaar zijn in België. Ze moeten ook innoverend zijn, wat niet noodzakelijk betekent dat de nieuwigheid hoogtechnologisch moet zijn. Een ander aspect is dat de noviteit ook praktisch bruikbaar moet zijn voor de Belgische professionele gebruiker.

Verschillende criteria kunnen daarbij worden aangehaald: positieve bijdrage aan het technisch rendement, het economisch rendement, de kwaliteit van het geleverde werk, de impact op het milieu, de ergonomie of het gebruiksgemak.

Voor deze editie werden in totaal 44 dossiers ingediend: 28 voor de rubriek ‘plantaardige sector’, 6 voor de rubriek ‘dierlijke sector’ en 10 voor de rubriek ‘tuin’.

Opvallend is dat er dit jaar geen goud is uitgereikt, dat was ook in 2021 al het geval.

Evers: Dartmoor

Door middel van gewichtsoverdracht van trekker naar werktuig vergemakkelijkt het systeem Dartmoor van Evers het indringen van de schijven in de bodem tijdens het doorzaaien. Het is immers niet altijd evident om machines in alle omstandigheden de grond in te laten dringen. Een bekend voorbeeld hiervan is het doorzaaien van grasland of van een groenbemester in de stoppel. Veelal werd dit probleem opgelost door extra gewicht toe te voegen (constructief of als ballast), waardoor de machine toch gedwongen wordt om in de bodem te dringen.

Evers lost dit bij hun Dartmoor-doorzaaimachine eenvoudig en tegelijk geniaal op. Het hydraulisch aangestuurd mechanisme zorgt ervoor dat je via een haak onder de trekstangen van de trekker gewicht kunt overdragen van trekker naar machine. Daardoor geef je de machine extra mogelijkheden zonder dat deze extra verzwaard moet worden. Het systeem blinkt uit in zijn eenvoud, maar de werking is wel erg effectief.

Te bezichtigen op de stand van Agropak in hal 7, standnummer 7301.

Amazone: Curve Control

Curve Control is software voor kunstmeststrooiers van Amazone die zorgt voor een gelijke verdeling van kunstmest in de hoeken en bochten van een perceel. Op deze plaatsen de kunstmest goed verdelen is een echte uitdaging. Het typische trapeziumvormige patroon van centrifugaalstrooiers zorgt voor een gelijk strooibeeld wanneer er een goede overlapping is tussen de verschillende werkgangen. Aangezien de meststofkorrels ver achteruit en opzij worden gegooid, zal in een binnenbocht overdosering en in een buitenbocht onderdosering ontstaan, met een ongelijk gewas als gevolg. Ook kan de kunstmest buiten de perceelsgrens terechtkomen.

De slimme Curve Control-software van Amazone stuurt kunstmeststofstrooiers aan.
De slimme Curve Control-software van Amazone stuurt kunstmeststofstrooiers aan. - Beeld: Amazone

Om dit probleem op te lossen heeft Amazone de CurveControl-software ontwikkeld. Met één druk op de knop kan de CurveControl-functie op de kunstmeststrooiers ZA-TS en ZG-TS worden ingeschakeld. Dit regelalgoritme zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de kunstmest in bochten en hoeken van het perceel door de dwarsverdeling aan te passen en hierdoor het strooibeeld te corrigeren.

Te bezichtigen op de stand van Hilaire Van der Haeghe in hal 9, standnummer 9100.

Ara: Ecorobotix

Ecorobotics presenteert een spuitmachine die toelaat om ultralokaal te spuiten door middel van 146 spuitdoppen over een spuitboom van 6 m breed, die individueel aangestuurd kunnen worden. Het detectiesysteem op basis van cameravisie en artificiële intelligentie laat toe om zowel onkruiden te detecteren om ze te behandelen met herbicide, als om het gewas te detecteren om elke individuele plant te behandelen met een fungicide of insecticide. Daardoor kan in de praktijk een reductie in sproeistof van 80-85% bekomen worden.

De Ecorobotix-precisiespuit van Ara gebruikt camera’s en artificiële intelligentie.
De Ecorobotix-precisiespuit van Ara gebruikt camera’s en artificiële intelligentie. - Foto: Ara

De spuitboom is onder een kap geplaatst die de spuitdrift minimaliseert en toelaat om de belichtingscondities te controleren met behulp van ledlichten voor een optimale detectie van de planten.

Te bezichtigen op de stand van Aerts Rapide in hal 6, standnummer 6301.

Manitou: Steering Ministick

De Manitou Steering Ministick (MSM) is een kleine joystick die wordt bediend met de duim en die bevestigd is op de linker armleuning van een telescooplader. Met dit systeem kan je het voertuig besturen zonder het stuurwiel te gebruiken. De gebruiker wint hierbij aan productiviteit (+15%), maar vooral ook aan comfort, aangezien het aantal repetitieve bewegingen van de schouder, elleboog en pols die worden veroorzaakt door het draaien aan het stuur, worden gereduceerd. Niettemin moet het stuur altijd gebruikt worden voor het trans-port op de openbare weg.

De Steering Ministick van Manitou, die aan de linker armleuning van een verreiker  gemonteerd kan worden.
De Steering Ministick van Manitou, die aan de linker armleuning van een verreiker gemonteerd kan worden. - Foto: TD

Te bezichtigen op de stand van Manitou in hal 9, standnummer 9108.

New Holland: T7.270 Methane Power

New Holland biedt de T7.270-trekker aan met een motor die 199 kW (270 pk) ontwikkelt en die wordt aangedreven door vloeibaar (bio)methaan (LNG/LBM). Het biomethaan dat op een boerderij kan worden geproduceerd, vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Dit biomethaan wordt opgeslagen bij -163 °C in een innovatieve ‘Bennamann’-tank, die beter geschikt is voor de landbouwsector, waar voertuigen periodes van inactiviteit doormaken. De tank bestaat uit 2 metalen wanden waartussen een vacuüm wordt gecreëerd. Het binnenste gedeelte wordt opgehangen door een Kevlar-systeem. New Holland pakt het probleem van verdampingsgas (boil-off) aan met een ‘cryokoeler’ die het methaan permanent onder -163 °C en dus in vloeibare toestand bij lage druk houdt.

Deze T7.270 van New Holland rijdt op vloeibaar (bio)methaan.
Deze T7.270 van New Holland rijdt op vloeibaar (bio)methaan. - Foto: New Holland

Te bezichtigen op de stand van New Holland in hal 5, standnummer 5200.

Kuhn: GA 8131 CL

Door het ontwerp laat een ‘traditionele’ tweerotorige zwadhark met middenafleg altijd een centrale strook voer achter die niet door de rotortanden wordt opgenomen. In veel gevallen is dit voer nooit verplaatst als er geen schudder over gaat. Kuhn heeft de GA 8131 CL-hark ontwikkeld met een gepatenteerde pick-upbeluchter. Deze pick-up zonder nokkenas reproduceert de tandkinematica van een pick-up met nokkenas.

De GA 8131 CL-hark van Kuhn heeft een pick-up voor de 2 harkrotoren.
De GA 8131 CL-hark van Kuhn heeft een pick-up voor de 2 harkrotoren. - Foto: Kuhn

De pick-up wordt vóór de rotoren geplaatst en tilt en belucht het ruwvoer dat niet door de rotoren wordt bewerkt. Het gevormde centrale zwad is luchtiger en gelijkmatiger. Aanpassingen zoals de draaisnelheid van de pick-up of de positie van de deflector maken het mogelijk om het systeem aan te passen aan verschillende soorten ruwvoer, inclusief kwetsbaar voer zoals luzerne. De kwaliteit van het ruwvoer blijft zo behouden.

Te bezichtigen op de stand van Packo in hal 4, standnummer 4309.

3A: Advanced Automation & Autonomy

De landbouw wordt steeds vaker geconfronteerd met een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten. Om dit op te vangen worden steeds meer landbouwtaken geautomatiseerd. Claas, AgXeed en Amazone hebben het 3A-consortium gecreëerd om het pad te effenen voor een autonome landbouw. De eerste technologie die ontwikkeld werd binnen deze samenwerking is een softwareoplossing voor gezamenlijke planning en sturing die toelaat om bemande tractoren en hun werktuigen via een Isobus-koppeling met de AgXeed Box te laten samenwerken met autonome robots.

Claas, Amazone en AgXeed ontwierpen samen software die (autonome) tractoren of robots met machines laten samenwerken.
Claas, Amazone en AgXeed ontwierpen samen software die (autonome) tractoren of robots met machines laten samenwerken. - Beeld: 3A-A

De eerste toepassingen hiervan zijn de Claas Autonomy connect-oplossing om een Claas-tractor volledig autonoom te laten werken en het AutoTill-systeem van Amazone, die samen autonome grondbewerking met een mulchcultivator mogelijk maken. Dankzij de integratie van verschillende sensorsystemen kunnen een vooraf ingestelde werkdiepte en snelheid aangehouden worden en problemen zoals verstoppingen, overbelasting en verlies van een beitelpunt zelfstandig gedetecteerd en aangepakt worden.

Te bezichtigen op de stand van AG-Tec in hal 4, standnummer 4102 of op de stand van Hilaire Van der Haeghe in hal 9, standnummer 9100.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken