Startpagina Agribex

Van in de kinderschoenen naar gangbare praktijk: robots en AI in gewasbescherming

Het werd al duidelijk op de Werktuigendagen dat alternatieve onkruidbeheersing én de aanpak van plagen en ziekten kan door inzet van robots en artificiële intelligentie (AI). Drie bedrijven toonden hun expertise in het veld, die anders was dan de andere mechanische onkruidbestrijdingstechnieken.

Leestijd : 4 min

Steeds meer bedrijven zetten in op technologie om de doelstellingen van Europa te halen. Tegen 2030 moet het middelengebruik tot de helft zijn teruggebracht. Om een goede voedselproductie te behouden is het noodzakelijk om te kijken naar mechanische onkruidbestrijding, maar ook om preciezer te behandelen. Verschillende bedrijven zijn volop technologieën aan het ontwikkelen. Er zijn al machines die op de markt zijn, ook in België. Naïo Technologies, firma Aerts en Croptic zijn bedrijven die inzetten op en gebruikmaken van robotisatie en AI.

Orio – Naïo Technologies

Op de Werktuigendagen konden de bezoekers de Naïo-robot aan het werk zien tijdens de demo mechanische onkruidbestrijding. Deze robot is in feite een autonome werktuigendrager is. Autonome werktuigen zijn vandaag de dag niet toegelaten volgens de wet (er moet iemand aanwezig zijn op het perceel als de machine aan het werk is).

De Naïo-robot slaat op basis van een RTK-gps gegevens van het perceel op, zodat die de omranding van het perceel kent. Daarna kan ingesteld worden hoe te rijden, hoeveel rijen er zijn, wat de afstand tussen de rijen is, enzomeer. Eens die instellingen gebeurd zijn, kunnen er een aantal parameters aangevuld worden, zoals de snelheid. Vervolgens kan het systeem op een autonome manier werken op het perceel, en dus onkruid wieden. Vooraan aan het systeem heb je hiertoe een aantal schoffelsystemen die gevolgd worden door een aantal vingerwieders, die ervoor zorgen dat de onkruiden zo dicht mogelijk bij het plantje verwijderd wordt.

Op de Werktuigendagen konden de bezoekers de Naïo robot aan het werk zien bij de demo mechanische onkruidbestrijding.
Op de Werktuigendagen konden de bezoekers de Naïo robot aan het werk zien bij de demo mechanische onkruidbestrijding. - Foto: MV

Het systeem is bovendien heel veilig. Er zijn verschillende signalisaties aanwezig die kunnen detecteren als er een persoon of een voorwerp te dicht bij de robot komt. Vooraan zijn er bumpers met gele en zwarte strepen die ervoor zorgen dat de machine stopt als er tegen iets wordt aangereden. Vooraan is er ook een sensor die zaken en mensen detecteert in de omgeving, en die zal ervoor zorgen dat het toestel vertraagt en tot stilstand komt. Er is ook een sensor voor GEO Fencing die ervoor zorgt dat het toestel niet uit het perceel gaat.

Het toestel kan ook gevolgd worden via een app op de gsm. Zo kan men zien waar het toestel rijdt en of er storingen zijn.

Ecorobotix van firma Aerts

Bij de Ecorobotics zal een onkruidbehandeling gebeuren op basis van plantherkenning, en dus artificiële intelligentie. De machine heeft 2 camera's, namelijk een 3D-camera en een gewone camera. Op basis van de beelden zullen de planten herkend worden. De camera's zullen ook de rijsnelheid bepalen, naast de richting en de hoogte, om vervolgens op de juiste plaats gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Dit zorgt ervoor dat er tot 95% bespaard kan worden op deze middelen.

Het toestel is 6 m breed en bestaat uit 156 spuitdoppen en kan een rijsnelheid hebben van 7,6 km/uur.

Bij lage onkruiddruk is de Ecorobotix zeker efficiënt in een aantal teelten, het kan worden beschouwd als een aanvulling op chemie of mechanische onkruidbestrijding.

Croptic

Croptic is eind oktober 2022 gestart met het ontwikkelen van een onkruiddetectiesysteem. Momenteel hebben ze vooral klanten in Vlaanderen en Nederland, maar het bedrijf is actief in heel Europa.

Landbouwers, loonwerkers en teeltadviseurs kunnen met de zaakvoerders Lander Pauwels Malengier en Ruben Van De Vijver een gewas/probleem bespreken om een eerste taakkaart te maken. Wanneer het onkruid gespoten moet worden, wordt eerst de dronevlucht uitgevoerd. Croptic zorgt ervoor dat er een dronepiloot ter plaatse komt. Daarna wordt er een taakkaart gemaakt, zodat de landbouwer het onkruid kan spuiten. Met de taakkaart kan men heel precies onkruid spuiten en zo gemiddeld 70% besparen. Dit kan door de kaart via USB in zijn terminal op te laden, waarna er kan gespoten worden zoals de machine gewoon is.

Momenteel zijn er op die manier besparingen gerealiseerd in maïs, aardappelen, bieten, uien, wortelen, knolselder, grasland, boontjes en stoppel/braakland. Croptic kan kaarten maken voor een algemene correctiebehandeling of een gefocuste taakkaart van bijvoorbeeld overlevende onkruiden. De probleemonkruiden die al werden aangepakt zijn aardappelopslag, doornappel en knolcyperus/gierstgras.

Volgend jaar wil Croptic ook proberen papegaaienkruid en duist in kaart brengen. Voor plagen ligt de focus nog voornamelijk op de coloradokever, omdat dit “een groot” insect is. Daardoor is het eenvoudiger te detecteren via een drone. Ziektes zijn heel uitdagend om te detecteren en ook de strategie om ze te voorkomen of te bestrijden is heel uiteenlopend.

Marlies Vleugels

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken