Startpagina Agribex

Thomas More-studenten ruilen 5 dagen hun leslokaal in voor hal 7

De sector heeft een acute nood aan deskundige werkkrachten die thuis zijn in landbouwmechanisatie. Het beroep wordt daarom extra in de kijker gezet in hal 7 op het thema-eiland Workshop Live tijdens Agribex. Studenten Landbouwmechanisatie van de Thomas More-hogeschool zullen er dagelijks aan de slag zijn.

Leestijd : 5 min

Agribex is dé belangrijkste nationale indoorvakbeurs waar je een groot aanbod aan land- en tuinbouwmachines en toebehoren kunt bewonderen. Ook de machinefabrikanten uit de groensector zijn er zowat allemaal aanwezig. In deze sectoren is er al geruime tijd veel vraag naar deskundig personeel. Het personeelstekort is er intussen zelfs zo groot dat het beroep van mecanicien in de uitrustingssector voor land- en tuinbouw zelfs erkend werd als knelpuntberoep. Beursorganisator Fedagrim vindt het dan ook belangrijk om dit thema extra te belichten op een thema-eiland in hal 7.

Mooie samenwerking

Fedagrim werkt hiervoor opnieuw nauw samen met de Thomas More- hogeschool uit Geel. De school zal dagelijks met een team van 5 docenten Landbouwmechanisatie – Juul Janssens, Kris Michiels, Stijn Cox, Marc Luyckx en Stijn Bukenbergs – en een twintigtal studenten van het tweede en derde bachelorjaar Landbouwmechanisatie aan de slag zijn op dit thema-eiland. Ze demonstreren er elke beursdag – dus ook op de professionele dag – wat het beroep zoal omvat.

“Wij doen dit intussen voor de vierde keer”, vertelt Kris Michiels. “In 2015, 2017 en 2019, en dit jaar dus opnieuw. Het is steeds een hele organisatie die de nodige voorbereiding vergt, want de hogeschool in Geel is natuurlijk niet te vergelijken met een beurshal in Brussels Expo, maar we kijken er wel opnieuw naar uit.”

Meerdere activiteiten tegelijk

Het thema-eiland in hal 7 omvat een oppervlakte van ongeveer 30 op 17 m. De helft ervan wordt ingenomen door een werkplaats waar onder meer herstellingen en onderhoudswerkzaamheden gebeuren aan tractoren en machines. Daarnaast is er ook een zone waar de studenten aan de slag gaan in een motorenlabo en een hydraulicawerkplaats en een zone waar ze werken aan tuin- en parkmachines. Ten slotte demonstreren ze ook de programmatie van sectie-afsluiting bij een veldspuit. Dat laatste is een project van enkele studenten.

Stijn Cox: “De studenten krijgen telkens een taak toegewezen. In de Workshop Live – waar we dagelijks een drietal machines onder de loep nemen – zullen vooral de derdejaars aan de slag zijn. Zij hebben immers al wat meer ervaring, onder meer dankzij hun stage. In de andere zones krijgen de tweedejaars uitleg en opdrachten van de docenten of van de respectievelijke fabrikanten die ons een machine bezorgen. Je kunt het vergelijken met de lessen hydraulica of motoren op school, maar dan in Brussel. Het grootste verschil is dat er daar ter plaatse veel meer ogen meekijken, maar dat is later in de praktijk dikwijls ook het geval.”

De hogeschoolstudenten moeten er zelf voor zorgen dat ze tijdig ter plaatse geraken. Stijn Cox: “Voor sommigen is Brussels Expo zelfs dichterbij dan de school in Geel, voor anderen is het natuurlijk verder. Dat kan geen probleem zijn, in hun toekomstige jobs zullen ze ook verplaatsingen moeten doen.”

Fabrikanten leveren de machines

Kris Michiels: “Op het eiland zullen er elke dag andere machines in de kijker staan. Bezoekers die meermaals naar Agribex komen, krijgen dus steeds iets anders te zien. De ene dag kan dit een combinatie van een maaidorser, een hakselaar en een trekker met een werktuig zijn en de volgende dag een heel andere combinatie van machines. ” Voor de studenten is dit ook erg boeiend, want ze kunnen aan de slag met andere machines en merken dan op school.

“Fedagrim deed in de aanloop naar de beurs een oproep bij zijn leden of ze machines ter beschikking willen stellen tijdens dit initiatief. En de respons is steeds goed. De veelheid aan soorten machines op de stand geeft dan ook een mooi beeld van wat het werk binnen de landbouwmechanisatie kan omvatten. Sommige fabrikanten of importeurs komen tijdens deze dagen ook zelf wat scholing geven aan onze studenten.” Michiels wijst erop dat vandaag de dag elke machinefabrikant of -dealer wel enkele vacatures heeft openstaan. “De machines worden alsmaar groter en complexer. Onze afgestudeerden moeten van alle markten thuis zijn. Wij moeten studenten afleveren die zowel moeten kunnen programmeren als lassen, elektronica kennen en met de pc kunnen werken en ... zelfs psycholoog zijn om met hun klanten om te gaan.”

De optie om elke dag aan een andere machine te werken, vergt trouwens een hele organisatie. De aangeleverde machines staan dan wel samen op een aparte parking, maar elke avond moet een wissel gebeuren om daags nadien met de nieuwe machines te kunnen starten. “Het zijn best wel lange dagen, die niet zomaar stoppen bij het sluiten van de beurs. En voor de deuren weer opengaan, zijn we ook alweer paraat.”

Fedagrim werkt voor dit thema-eiland al voor de vierde keer nauw samen met de Thomas More Hogeschool uit Geel.
Fedagrim werkt voor dit thema-eiland al voor de vierde keer nauw samen met de Thomas More Hogeschool uit Geel. - Foto: Kris Michiels

Corona-editie op school

“In 2021 stak een nieuwe corona-opstoot stokken in de wielen”, herinnert Kris Michiels zich. “De annulering van de beurs gebeurde maar goed anderhalve week vooraf. Al onze voorbereidingen voor die toch wel speciale beursdagen in Brussel waren klaar. Ons hart wenste dat de beurs doorging, maar ons verstand wist dat het niet kon.”

Vermits Agribex een tweejaarlijkse beurs is, heeft dus één lichting studenten – de tweede- en derdejaarse studenten van toen – nooit deze beurservaring gehad. “Vermits de machines voor die Workshop Live 2021 sowieso voorzien waren door de fabrikanten en dealers, brachten ze deze wel nog naar onze school in plaats van naar Brussels Expo. De landbouwhal van onze school puilde toen uit met de laatste nieuwste machines en leek wel op een mini-Agribex. De studenten hebben er toen dus wel op kunnen oefenen. Het was niet helemaal hetzelfde als op Agribex zelf, maar het was toch een mooi alternatief gezien de omstandigheden.”

Interesse komt sector ten goede

De docenten hopen dat na die gemiste editie van 2021 alles weer als vanouds zal verlopen. Alle betrokkenen kijken er weer naar uit. De studenten kunnen er trouwens niet alleen hun vaardigheden tonen, ze krijgen ook de kans om tussen de werkzaamheden door de beurs eens te bezoeken. Michiels: “Voor deze studenten is deze mechanisatiebeurs natuurlijk hét mekka. Bovendien zijn de meeste standhouders potentiële werkgevers voor hen.”

“We hopen dat veel beursbezoekers de weg naar hal 7 vinden om de werkzaamheden van onze studenten op het thema-eiland te volgen”, zegt Stijn Cox. “Camera’s zullen live filmen wat ze effectief aan het doen zijn. De bezoekers kunnen dus alles optimaal volgen via enkele schermen die rondom Workshop Live opgesteld staan.”

“Met dit initiatief hopen we te tonen wat een gevarieerde en toch wel hoogtechnologische job een mecanicien in de land- en tuinbouwsector is. Als we hiermee meer interesse in het beroep opwekken, komt dit zeker ten goede aan de hele sector!”, besluit Kris Michiels.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken