Startpagina Agribex

De grootste boerderij keert terug naar Brussel

Het beste op het gebied van dierengenetica uit het zuiden en het noorden van het land naar Brussel brengen, dat is het beproefde concept van de Brussels Livestock Show. Voor deze nieuwe editie behouden de organisatoren dezelfde ingrediënten – een ‘levende expo’ en de traditionele prijskampen – die in het verleden bijdroegen aan het succes ervan.

Leestijd : 3 min

D e veeprijskampen zijn een vaste waarde tijdens Agribex. Liefhebbers kunnen er terecht voor zowel nationale kampioenschappen voor runderen als van schapen en Belgische trekpaarden. Deze activiteiten worden aangevuld met een hedendaags en verfrissend event, zoals de Ovinpiades voor jonge schapenhouders. Daarnaast kunnen de bezoekers ook heel wat dieren komen bekijken in een ‘levende tentoonstelling’ in hal 1.

Prijskampen blijven belangrijk

Hoewel het evenement in 2018 een facelift onderging met een aantal nieuwigheden, heeft de Brussels Livestock Show altijd zijn veeprijskampen (tabel 1) willen behouden.

Voor de editie van 2023 kunnen we rekenen op de nationale kampioenschappen van het Belgisch witblauw vee (op donderdag), van melkvee en witblauw dubbeldoel (op zaterdag), evenals van schapen (op vrijdag). Op zondag zullen de beste Belgische trekpaarden strijden voor de titel. De trekpaarden zullen deze wedstrijddagen trouwens afsluiten door de wedstrijdring in hal 1 op hun grondvesten te laten daveren.

Tijdens de professionele dag zijn er dus geen prijskampen of wedstrijden. Het ‘vrijspringen voor sportpaarden’ staat ook niet meer op het programma nu het evenement van 4 naar 5 dagen is ingekort. "Deze wedstrijd vereist een bijzonder lange opstelling in de ring. Daarom hebben we besloten om het vrijspringen te schrappen ten voordele van de andere wedstrijden", legt Ignace Lootvoet, secretaris van de Brussels Livestock Show, uit tijdens de persconferentie.

48-3422-Programma van de prijskampe

Het nationaal kampioenschap voor Piétrain-varkens en de bijhorende veiling kunnen dit jaar helaas niet doorgaan omwille van de geldende sanitaire maatregelen.

“De prijskampen zijn stuk voor stuk evenementen die erg populair blijven bij fokkers. Ik heb contact met de verenigingen en er is een zeer grote interesse in de Brussel Livestock Show. Voor hen is het winnen van Brussel een eer, omdat de besten uit elke regio op één plek worden samengebracht. Er zijn geen andere competities van dit niveau," vervolgt de secretaris.

En om het geheel af te ronden, krijgen bezoekers de kans om een aantal demonstraties bij te wonen en om populaire dierenrassen te ontdekken of te herontdekken, maar ook zeldzamere rassen, zoals het rood ras van West-Vlaanderen .

Ovinpiades voor jonge schapenhouders

De Kleine Herkauwers Vlaanderen (KHV) en Elevéo organiseren de zevende Waalse en tweede nationale Ovinpiades voor jonge schapenhouders. Deze gezellige en dynamische wedstrijd brengt studenten uit het landbouwonderwijs tussen 16 en 24 jaar samen rond het schaap.

In totaal worden er tussen de 60 en 80 jongeren verwacht. Om de winnaar te bepalen, moeten de deelnemers diverse proeven afleggen: een theoretische quiz, rasherkenning, beoordeling van schapen, gezondheidsevaluatie en lichaamsconditiescore van ooien, hoefverzorging... De 2 beste deelnemers winnen een ticket voor de Europese finale, die in 2024 zal plaatsvinden op het Salon International de l'Agriculture (SIA) in Parijs.

Twee jonge schapenhouders kunnen tijdens de Ovinpiades een ticket voor de Europese finale in Parijs winnen.
Twee jonge schapenhouders kunnen tijdens de Ovinpiades een ticket voor de Europese finale in Parijs winnen. - Foto: JV

"De Franse Ovinpiades voor jonge schapenhouders zijn enorm populair. Elk jaar brengt deze talentenjacht ongeveer 700 Franse leerlingen van 100 verschillende scholen samen op het Salon International de l'Agriculture in Parijs. En ook onze Belgische talenten krijgen de kans om te schitteren op dit internationale evenement", aldus Ignace Lootvoet. “We zijn dan ook blij dat wij een regionale voorronde voor de Ovinpiades kunnen organiseren. De finaletickets zijn beperkt, dus zal er gegarandeerd hevig voor gestreden worden!”

#WeLoveLocal

Het promoten van lokale producten is ook een van de missies van de organisatoren. Zo zullen bezoekers kunnen kennismaken met #WeLoveLocal, een beurs binnen de beurs die zich richt op korteketenproducenten. Dankzij dit initiatief, nabij de grote piste in hal 1, kunnen aanwezigen lokale producten proeven en kennismaken met enkele Belgische landbouwbedrijven die actief zijn in de korte keten.

#Welovelocal is een initiatief voor Belgische korteketenproducenten.
#Welovelocal is een initiatief voor Belgische korteketenproducenten. - Foto: Agribex

"Brussel ligt niet alleen centraal in België. Ruim 1 miljoen mensen bevinden zich op wandel- of metroafstand van Brussels Expo. Velen van hen zijn op zoek naar lokale, lekkere, kwaliteitsvolle voedingsproducten, en die gaan we tonen. We lanceerden dit initiatief al op de vorige editie, maar dit jaar gaan we het nog meer benadrukken. We geven exposanten bijvoorbeeld de kans om tickets te kopen om hier te eten en om hun bezoekers aan te moedigen om hetzelfde te doen", zegt Ignace Lootvoet.

Hal 1 en hal 3

Naast hal 1 is vooral hal 3 gericht op de veehouderij. Veehouders kunnen er terecht bij tientallen exposanten die apparatuur, machines en diensten voor de sector aanbieden.

AV

Lees ook in Agribex

Meer artikelen bekijken