Startpagina Bedrijfsnieuws

In Ovo heeft oplossing voor eendagshaantjes

Het Nederlandse bedrijf In Ovo krijgt van de Europese Investeringebank (EIB) een lening van 40 miljoen euro om zijn Ella-technologie op grotere schaal aan te kunnen bieden. In Ovo ontwikkelde een machine die in minder dan 1 seconde het geslacht kan bepalen van embryo’s in eieren.

Leestijd : 2 min

In de sector van de legkippen zoeken wetenschappers en ondernemers al lang naar een oplossing voor eendagshaantjes. Om legkippen te hebben, moeten bevruchte kippeneieren worden uitgebroed. De helft van die bevruchte eieren zijn haantjes en die hebben geen nut voor de legkippensector.

Efficiënter en humaner

De Ella-machine van In Ovo kan bij grote hoeveelheden bevruchte eieren in minder dan 1 seconde op dag 9 na de bevruchting automatisch bepalen of er een mannelijk of vrouwelijk kuiken uit het ei zal komen. De eieren met mannelijke kuikens worden dan niet uitgebroed, maar vernietigd voor de haantjes geboren worden. Dat is efficiënter voor de broedbedrijven en humaner.

In Ovo kondigt Ella aan als snel en heel correct. De ontwikkeling van Ella duurde meer dan 10 jaar. Behalve de geslachtsbepaling selecteert en verwijdert de machine ook de niet-bevruchte eieren en die eieren waarin het embryo vroeg is gestorven. Dat gebeurt door de eierschaal te belichten.

Gaatje in de schaal

De geslachtsbepaling gebeurt door de analyse van een druppeltje allantoïsche vloeistof uit elk ei. In dat druppeltje wordt met een massa spectrometer gezocht naar een specifieke biomarker die het geslacht aangeeft. Hiervoor wordt een minuscuul gaatje in het ei gemaakt, zoals al gebeurt voor vaccinatie. Dat heeft geen effect op het kippenembryo.

“De technologie van In Ovo is een belangrijke stap die gezet wordt in dierenwelzijn en duurzaamheid. We hebben in het verleden al vaker baanbrekende innovaties uit Nederland gesteund en we zijn met de EIB van plan om dat te blijven doen”, zegt Kris Peeters, vice-voorzitter van de EIB.

Belangrijke stap

“We willen verzekeren dat de Europese normen voor dierenwelzijn bij de hoogste ter wereld zijn. Met deze techniek kunnen we voorkomen dat in de Europese Unie miljoenen eendagshaantjes vernietigd worden. Dit is een belangrijke stap in het verhogen van de dierenwelzijnsnormen in onze unie”, zegt Stella Kyriakides, de Europese commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid.

Filip Van der Linden

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken