Startpagina Veeteelt

Europese Commissie scherpt regels voor dierentransport aan

De Europese Commissie heeft op 7 december voor het eerst in 20 jaar nieuwe regels voorgesteld om het welzijn van dieren tijdens het transport te verbeteren. De voorstellen moeten nu goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement.

Leestijd : 2 min

Jaarlijks worden in de Europese Unie ongeveer 1,6 miljard dieren vervoerd, hoofdzakelijk via de weg. De Europese regels rondom dit transport dateren uit 2004 en weerspiegelen niet langer de nieuwste wetenschappelijke inzichten en de bezorgdheid van de burgers over dierenwelzijn, stelt de Commissie.

Tijdsbeperking ingevoerd

Zo stelt de Commissie voor het transport van vee naar het slachthuis een maximale reistijd van 9 uur voor. Momenteel is er niet echt een tijdsbeperking, maar enkel de verplichting om een dag rust in acht te nemen na een reis van 24 tot 29 uur. Voor andere transporten bepleit de Commissie een maximale reistijd van 21 uur, met minstens 1 uur rust na 10 uren. Na die 21 uur reizen moeten de dieren 1 dag kunnen rusten buiten het voertuig vooraleer de reis voor nog eens maximaal 21 uur kan hervat worden.

Minimumruimte

De Commissie wil ook de minimumruimte voor de verschillende dieren verhogen en het vervoer bij extreme temperaturen aan strenge voorwaarden koppelen. Bij temperaturen boven 30°C zou er bijvoorbeeld enkel 's nachts gereden mogen worden. Is het ook dan nog te warm, dan moet er extra ruimte voor de dieren worden voorzien om hittestress te voorkomen. Bij temperaturen boven 25 of onder -5°C mag de reistijd niet langer dan 9 uur zijn.

"Er is geen gebrek geweest aan wetgeving met een grote impact op de landbouwsector in de afgelopen jaren, met een duidelijke vraag vanuit de Europese Volkspartij om nu het tempo wat te laten zakken. Desalniettemin is het begrijpelijk dat dierenwelzijn op de agenda gehouden wordt", zo onthaalt Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) het voorstel. Hij juicht alvast toe dat de Commissie zich beperkt tot de meest prangende punten rondom het dierentransport, zoals ingekorte reistijden en het waarborgen van ruimte.

Nieuw initiatief pelsdieren

Intussen gaat de Commissie de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) ook een advies vragen over het welzijn van dieren die gefokt worden voor hun pels. Het is haar voorlopige antwoord op een burgerinitiatief waarin meer dan 1 miljoen burgers aandrongen op een bontvrij Europa.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken